Băcăuanii care vor să lucreze în agricultură și au experiență în acest domeniu vor putea câștiga un salariu motivant în una din țările occidentale ale Uniunii Europene. Astfel, un angajator din Danemarca pune la dispoziție, prin intermediul serviciului EURES al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, 200 posturi pentru lucrul sezonier, la cules de mazăre, în campania 2019. Din cele 200 locuri de muncă, 100 sunt în Portugalia, unde angajatorul danez deține o filială a firmei Greenpeas. Cei care vor fi selectați vor munci într-o fermă cu lucrători din diverse țări, cu oportunități de dezvoltare a abilităților de muncă și socializare.

Contractul de muncă în Danemarca va fi încheiat pentru perioada iunie-octombrie 2019, pe un program de lucru de 30-40 ore (6 zile) pe săptămână. Cei care vor lucra în Portugalia, vor munci de la 1 martie până la 30 iunie 2019, cu același program de lucru. Cei care vor desfășura activitate în Danemarca vor fi cazați în rulote, amplasate în camping, unde vor avea bucătărie, sală de mese, toaletă, baie cu dușuri, mașini de spălat și internet Wireless.

Taxa de cazare care va fi plătită de lucrător va fi de 8 euro/zi și va acoperi cheltuielile inclusiv cu gazul, apa și electricitatea. În Portugalia cazarea va fi asigurată în case dotate cu toate utilitățile, taxa fiind de 100-120 euro/lună, incluzând consumul. Transportul din România în Danemarca și invers cade în sarcina lucrătorului. Pentru deplasarea la locul de muncă ori cumpărături, angajatorul pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, care îi va costa 1,5 euro/zi/persoană. Dar ei își vor putea alege alt mijloc de transport. Călătoria dus-întors România-Portugalia va fi suportată de către angajator, urmând ca el să recupereze banii din salariile plătite lucrătorilor. În schimb, deplasarea de la spațiul de cazare la locul de muncă va fi gratuită.

Cât privește salarizarea, cei care vor lucra în Danemarca vor primi 0,6 euro brut/kg cules, plus 12,5 la sută alocație de concediu. Din salariu vor fi deduse, conform legislației daneze, impozitul și contribuțiile sociale. În Portugalia, la fel, plata muncii se va face în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe sau caserole cu gramaj specific.

Salariul minim, pentru 173 de ore de lucru, va fi de 700 euro brut. Dacă se culeg mai mult de 1.950 kg în 173 ore, pentru fiecare kilogram în plus se va da 0,30 euro. Cei care vor să acceseze unul din locurile de muncă prezentate va trebui să aibă cel puțin 18 ani, cunoștințe minime de limba engleză (dar nu este obligatoriu) și să facă față muncii fizice grele, indiferent de climă.

Candidații trebuie să trimită CV-ul (model EUROPASS) până în data de 10.12.2018, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk. Angajatorul va face ulterior preselecția aplicanților.

Cei aleși vor fi invitați apoi la selecție de către consilierul EURES, care le va transmite și detalii referitoare la data, locul și programul acțiunii. Selecția se va desfășura în prima jumătate a lunii decembrie, la Slatina. Detalii se găsesc pe site-ul: www.My-greenpeas.com.

Alte articole