26 aprilie 2024
EvenimentLipsa apei se resimte și în unitățile medicale. Spitalul Județean lucrează la...

Lipsa apei se resimte și în unitățile medicale. Spitalul Județean lucrează la limita de avarie

Chiar dacă are un rezervor de apă care poate asigura necesarul pentru trei zile, Spitalul Județean de Urgență Bacău se declară acum, prin managerul acestuia, la limita de avarie din cauza lipsei apei. „Până acum (ieri, n.r.) nu am avut probleme cu apă, dar o să avem.

Am cerut apă potabilă și prin Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru că ni se termină rezerva de apă a spitalului. Și nici nu pot să las rezervorul gol, pentru că nu mai pot funcționa pompele și riscăm să se strice.

Lucrăm pe cota de avarie”, a declarat pentru Deșteptarea managerul spitalului, Adrian Popa. De apă este nevoie în special în blocul operator, dar și pentru compartimentele de sterilizare, biberonerie (în Maternitate și Secția de Pediatrie), prepararea dezinfectanților, dar și la prepararea hranei pentru pacienții internați.



„Pentru prepararea hranei am făcut o comandă suplimentară și de apă potabilă, apă plată îmbuteliată, care s-a achiziționat din veniturile proprii ale spitalului”, a mai explicat managerul Popa.

La toalete, s-a restricționat consumul de apă, încă de la începutul săptămânii s-a oprit de tot apa caldă, toate operațiile sunt programate, ce se poate reprograma se reprogramează, se lucrează strict pe urgențe medicale, s-a trimis către spital și o cisternă cu apă sterilă pentru completarea rezervei, se încearcă și o a doua cisternă, pe apă potabilă.

La Pneumoftiziologie încă e bine

La cealaltă unitate medicală din municipiul Bacău, respectiv Spitalul de Pneumoftiziologie, lucrurile stau mai bine. Managerul acestuia ne-a declarat că situația este sub control, că nu sunt probleme cu apa și că pacienții primesc, în fiecare zi, câte un bidon cu apă de 2 litri, din partea spitalului.

„Noi suntem acoperiți. Avem un bazin de 200 mc, care acum, în momentul în care vorbim (ieri, ora 13.00, n.r.), este la 120 mc, pentru apă menajeră. Avem noroc că dimineața și seara, la presiune redusă, acest rezervor se mai umple, când se furnizează apa din surse externe în oraș, am achiziționat din veniturile spitalului și rezervă de apă îmbuteliată, 1.200 de litri în permanență, pentru pacienți și pentru prepararea hranei”, a arătat Mădălin Pârâianu, managerul spitalului.

Nu este limită de avarie aici, dar nici activitatea medicală nu este la vârf. Doar la spălătorie s-a oprit ieri activitatea, pe motiv că în spital erau stocuri de lenjerie și pijamale curate. În prezent sunt internați aici în jur de 120 de pacienți, dar nu pe capacitatea maximă a unității spitalicești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri