Judetul Bacau are un campion al lumii la canoe 4. Proaspat laureat la Mondialele de Seniori de la Milano, Stefan Andrei Strat viseaza deja la cucerirea titlului olimpic in 2020.

O problema de ritm

De la Colonesti la Milano e cale lunga. Stefan Andrei Strat a strabatut drumul in sapte ani. Efortul a meritat, insa, din plin: omul nostru din Colonesti s-a laureat campion al lumii la un sport care nu are nici priza, nici traditie in judetul Bacau: canoe 4- 1000 m. Triumful a fost realizat cu ocazia Mondialelor de Kaiac Canoe desfasurate in Italia, luna trecuta. Echipajul României, alcatuit, pe lânga sportivul bacauan de 19 ani, din Leonid Carp, Stefan Condrat si Iosif Chirila, s-a impus autoritar in fata Ucrainei si a Ungariei.

PUBLICITATE

“Sincer, a fost o surpriza si pentru noi. Ne propusesem o medalie, dar chiar la aur nu ne asteptam. Era si o problema de ritm, dar si de omogenitate, eu si Carp având câte 19 ani, in timp ce ceilalti doi colegi numara 32, respectiv 34 de ani. Din fericire, am facut o echipa foarte buna”, marturiseste Strat, care a fost protagonistul unui episod amuzant la revenirea in tara: “Ziaristii de la Digi ii tot dadeau zor ca sunt lipovean. Le-am spus ca da, sunt lipovean, dar din Colonesti, judetul Bacau. Nu stiu daca au prins poanta”.

strat portret canoe

Pedeapsa de aur

Pentru a deveni campion al lumii la Milano, Stefan Andrei Strat a facut mai intâi un ocol de câtiva ani pe la Orsova. “Când eram in clasa a sasea, la noi, la Colonesti a venit profesorul Ghitoaica de la CSS Orsova, pentru o selectie. Mama- Dumnezeu sa o ierte, ca s-a prapadit dupa numai un an- a hotarât sa ma trimita la Orsova de urgenta. Motivul? O cam scârtâiam cu scoala, iar dânsa imi spunea ca in felul asta poate mi-or intra mintile in cap si oi deveni si eu om.

Uite ca a avut dreptate; adevarul e ca mi-a facut un mare bine. Oricum, eu eram foarte entuziasmat, chiar daca nu stiam cu ce se manânca acest sport”, povesteste Strat, care a prins rapid gustul succesului. In 2012 a fost convocat la lotul national de juniori, iar in 2013 s-a laureat dublu campion continental in Franta, atât la canoe 2, cât si la canoe 4. Ulterior, au venit si succesele de la Seniori, in ciuda faptului ca Stefan Andrei este inca la Tineret: “La Europenele de Seniori din Cehia am luat argintul, iar acum, la Mondialele de la Milano am dat marea lovitura, cucerind titlul suprem”.

In zare, catre Tokyo

Stefan Andrei Strat, care s-a transferat intre timp la Steaua Bucuresti, tinteste si mai sus. La aurul olimpic. “Canoe 4 nu-i proba olimpica, asa ca in viitor ma voi axa in special pe canoe 2. Aici fac echipa cu Leonid Carp, care e din Tulcea. Cum s-ar zice, «lipovean» de al meu”, glumeste bacauanul. Strat nu glumeste insa deloc când vine vorba despre Olimpiada din 2020: “La Tokyo vreau sa urc pe podium. Iar marele meu vis ramâne medalia de aur.

Sa devii campion mondial de seniori e un lucru fantastic, insa ca sportiv te simti cu adevarat implinit doar daca obtii titlul olimpic. Or, România are mare traditie la kaiac canoe. Doar noi l-am dat lumii pe Ivan Patzaichin”. Pâna la Olimpiada de la Tokyo, e drum lung. Europenele de Tineret bat, in schimb, la usa. Ele vor avea loc chiar saptamâna viitoare, la Bascov, România organizând in premiera o astfel de competitie. Obiectivul lui Stefan Andrei Strat? “Evident, aurul. Am luat titlul mondial de Seniori la Milano si sa dam gres la Europenele de Tineret chiar la noi acasa? N-ar suna bine, mai ales acum, la final de sezon”, incheie “lipoveanul” din Colonesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Andrei este un baiat muncitor,cu mult bun simt si cu mare ambitie care face parte dintr-o familie minunata de oameni gospodari in care la loc de cinste sta dragostea de munca si carte.Imi aduc aminte emotiile si euforia de care era cuprinsa mama lui Andrei ,Dana ,Dumnezeu sa o ierte cand a venit la Colonesti profesorul Ghitoaica iar dansa ne spunea viitorul pe care voia sa il faca pentru Andrei,intrucit era o femeie deosebit de ambitioasa,careia ii seamana.Daca aztazi este campion se datoreaza numai ambitiei si muncii sale si sunt sigur ca va fi un exemplu pentru multi tineri si sper eu sa fie si din comunitatea noastra.Ne bucuram pentru el,suntem mindri ca de la Colonesti a pornit timid un tanar iar acum este campion mondial iar comunitatea va incerca sa ii pregateasca o surpriza cind va ajunge acasa.Succes Andrei pe mai departe si chiar daca esti moldovean si nu lipovean iti dorim sa detronezi prin performante pe zeul canoiei MARELE PATZAICHIN, iar pentru inceput sa ne faci sa urmarim cu emotie Olimpiada din 2016…

  2. Felicitàri,fiul meu vrea sa mearga la aceasta scoala. Sa ii ajute dumnezeu sa reuseasca. Andrei felicitàri si de acolo de sua ingerul tau are grija sa ajungi unde ti.ai propus. Felicitàri tuturor si profesorilor antrenori.

LĂSAȚI UN MESAJ