Le Nouvel Observateur se intreba, luna trecuta, câti oameni nevinovati a ucis Agentia pentru Securitatea Nationala (National Security Agency – NSA) in cadrul programului anti-terorist. Publicatia franceza se refera la programul desfasurat in Pakistan, unde SUA au eliminat mii de “teroristi” cu ajutorul dronelor.

Problema consta, insa, in modul in care persoanele ucise primesc titulatura de teroristi. Le Nouvel Observateur explica faptul ca nu exista aproape deloc un control uman, totul se face automat, pe baza analizei datelor. Programul SkyNet utilizat de NSA stocheaza milioane de informatii din retelele de comunicatii. Cei 192 de milioane de locuitori ai Pakistanului detin 120 de milioane de telefoane mobile.

NSA urmareste 55 de milioane de telefoane pentru a detecta potentialii teroristi. Toata aceasta analiza se bazeaza pe comparatia cu profilurile teroristilor deja cunoscuti. Singura problema, noteaza publicatia, este ca NSA nu are decât profilul a sapte teroristi identificati in Pakistan.

PUBLICITATE

Exista voci care sustin ca e prea putin si, din cauza asta SkyNet genereaza o rata ridicata de rezultate fals-pozitive: 0,008% Daca vi se pare prea putin, sa o luam altfel: acest procent corespunde unui numar de peste 15.000 de persoane care pot fi desemnate din greseala drept teroristi si ucise de dronele americane.

Se relateaza ca, din 2004, intre 2500 si 4000 de oameni au fost ucisi de dronele americane in Pakistan dupa ce guvernul american i-a calificat drept “extremisti”.

“Este un pas mic de la aplicarea metodelor folosite de SkyNet pentru cautarea “teroristilor” din Pakistan la cautarea “traficantilor de droguri” sau a “protestatarilor” sau doar a cetatenilor care nu sunt de acord cu politica Guvernului. Uciderea oamenilor pe baza unor metadata este usor de ignorat atunci când se intâmpla intr-o tara straina. Dar ce se va intâmpla atunci când SkyNet este activat impotriva noastra – presupunând ca nu s-a intâmplat deja acest lucru?” – se intreaba publicatia britanica Ars Technica la capatul unei analize in care a concluzionat ca NSA ar fi putut ucide sute de oameni nevinovati doar pe baza metadatelor obtinute din analiza comunicatiilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Cuvantul este de aur, tacerea-i diamantina iar ascultarea este divina, acea asculatare la care se refera invatatura sfanta, tainica, expusa de catre preotii/parintii nostri spirituali, maestrii, inteleptii vremurilor, in sensul de acordare/conformare la legile sacre universale.
    Ca asculatu’, urmaritu’ ,” garantarea si protejarea dr. si liberatilor fundamentale ale pers fizice, in special a dr. la viata intima, familiala si privata” ( conf. art1(alin.1) din Lg.nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora)…” vax albina krema puka”, aceeasi simetrie ce se regasesete in aplicatiile pe telef. inteligente, cnp-uri, carduri, fibre optice, drone ca sa ne “vedem mai bine” in toata splendoarea. Nu ma pot abtine sa n-ating oleaca tastele si corzile sensibile in acord cu adevarurile esentiale.
    Ca injuratura, scuipatul zeflemist, ridikatul poalelor, manipulare si asuprirea omului de catre om au devenit sporturi nationale, globale, nu mai poate fi ascuns.
    Sunt libera, nu libertina, iar libertatea asta sfanta invaluie miraculos, pierzandu-se insidios in prospetimea infinitei primaveri…

  2. …a se intelege ca nu ma refer la ceea ce tine de “Top secret”, care asa trebuie sa ramana cand ii vorba de apararea si protejarea secretelor de stat!!!

LĂSAȚI UN MESAJ