Pensionarii de limita de vârsta, de invaliditate de gradul III, de urmas ori nevazatori, care au sansa de a lucra si in sistemul bugetar, nu vor mai intâmpina nicio restrictie la angajare, legata de cuantumul pensiei.

Saptamâna trecuta, Senatul a aprobat o propunere prin care elimina interdictia de a lucra la stat pentru pensionarii cu o pensie neta mai mare decât salariul mediu brut pe economie. Asadar, vor putea cumula salariul de la stat cu pensia, chiar daca suma neta (rezultata dupa retinerea impozitului si a contributiei de asigurari de sanatate) a acesteia depaseste 2.298 lei (salariul mediu brut pe anul 2014).

In prezent, potrivit Legii 329/2009, pensionarilor le este permis sa se angajeze in sistemul bugetar, daca au o pensie neta mai mica sau egala cu salariul mediu brut pe economie din anul respectiv.

Limitarea la acest plafon al pensiei se refera la pensionarii care vor sa se angajeze la autoritatile si institutiile publice centrale si locale sau la regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral ori majoritar de stat sau de o unitate administrativ teritoriala.

In mediul privat, nu exista nicio interdictie. Aici poate fi incadrat orice pensionar de limita de vârsta, nevazator, de invaliditate de gradul III sau de urmas, indiferent de cuantumul pensiei nete.

In momentul de fata, potrivit datelor inscrise in declaratiile nominale de catre angajatori, in judetul Bacau 2.176 persoane cumuleaza pensia cu salariul, dintre care, marea majoritate, evident, lucreaza la firme private. Eliminarea interdictiei amintite urmeaza sa fie supusa dezbaterii si aprobarii si de catre Camera Deputatilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ