Letea-Veche, bază modernă, fotbal de viitor

Arena celor de la ACS Atletico Junior dispune de trei terenuri-biliard irigate subteran, de singura instalație de nocturnă funcțională din județ și de grupe de juniori gata să se bată de la egal la egal cu Dinamo Moscova, Hajduk Split, Fulham sau Norwich.

„Nimic fără Dumnezeu”

În înaltul tribunei metalice stă scris cu litere de un metru: „Nimic fără Dumnezeu”. Citind inscripția și cătând către orașul rămas în urmă (din mai multe puncte de vedere rămas în urmă), ți-e greu să nu te gândești că, măcar în ceea ce privește bazele sportive, Bacăul e cu adevărat fără-de-Dumnezeu. Stadionul „Municipal”, mândria Moldovei în vremurile când purta numele lui Dumitru Sechelariu, a ajuns o ruină.



Cel din Parcul Cancicov s-a transformat în muzeu și în bibliotecă, „Partizanul” și „CPL” au fost rase la pământ în numele unor proiecte imobiliare, în timp ce baza „Constantin Anghelache” (Letea) este purtată de vântul noului Coronavirus înspre cu totul alte sfere decât cele sportive. Și dacă în Bacău nu s-a (mai) putut, lui Dumnezeu nu i-a rămas altceva decât să treacă podul de la Șerbănești, să cotească la dreapta și apoi încă o dată la dreapta și, ajungând la un islaz cu pretenții de teren de fotbal, să-și dea binecuvântarea. Pentru că baza sportivă din Letea-Veche, mărginită de o parte de tribuna pe care scrie „Nimic fără Dumnezeu” și de cealaltă de clădirea pe care tronează emblema ACS Atletico Junior, este cu adevărat un loc binecuvântat.

Irigare subterană

O fi având binecuvântarea lui Dumnezeu, dar acum, la drept vorbind, arena din Letea Veche nu a căzut din cer. Ea este rodul unui proiect derulat de câțiva ani de ACS Atletico Junior Bacău, gruparea sportivă condusă de Adrian Vârlan. Un proiect sută la sută privat. Singura legătură cu autoritățile din Letea Veche este legată de concesionarea pe 15 ani a terenului. Toate celelalte investiții au venit însă din sectorul privat.

Începând, evident, cu fondurile proprii și continuând cu sponsorizările asigurate de firme precum Demeco, Urban Building, Skoda sau Redgroup, sprijinul acesteia din urmă asigurând singura instalație de nocturnă cu adevărat funcțională din tot județul: 600 de lucși. Punctul forte al arenei rămâne însă principala suprafață de joc. Una de un verde ce-ți ia ochii și te poftește imediat la joc. Pe lângă calitatea gazonului gen masă de biliard, terenul beneficiază de un drenaj impresionant și, de curând finalizată, de o performantă instalație de irigare subterană. Și aici vorbim de un model unicat în județ.

Din Serbia, în Anglia

Terenul de dimensiuni normale nu este singurul pe care îl prezintă baza „ACS Atletico Junior”. Alte două cu suprafețe de 42/ 21 metri, și ele deservite de irigație subterană, flanchează clădirea multi-funcțională, care, în curând, va dispune la etaj de un fan-club cu profil de mini-bar. La parterul clădirii se află vestiarele cu aspect și utilități din lumea bună a fotbalului, plus cele două vitrine cu trofee ale clubului. La loc de cinste se află „Vujadin Boskov Cup”, trofeul pe care puștii de la Atletico Junior l-au adus vara trecută, de la Novi Sad, după șapte victorii, trei egaluri și o singură înfrângere, 0-1, în finala cu Dinamo Moscova, echipa contra căreia remizaseră, 2-2, în grupe.

„Acel rezultat din Serbia ne-a deschis o poartă importantă spre fotbalul european. Drept dovadă, toamna trecută, am fost invitați la un turneu în Anglia, unde am jucat amicale cu Fulham, Reading, Norwich City și Charlton Athletic. Iar în această primăvară, dacă nu s-ar fi declanșat pandemia COVID-19, doi dintre antrenorii noștri trebuiau să urmeze un curs de specializare la Academia lui Fulham”, spune președintele grupării băcăuane, Adrian Vârlan.

În atenția lui Fulham

Aflată în atenția celor de la Fulham pentru un eventual parteneriat, ACS Atletico Junior are ca specializare exclusivă creșterea copiilor și juniorilor. În urmă cu două sezoane, Atletico a renunțat la echipa de seniori din Liga a IV-a. „Nu-și avea rostul. Era mult mai logic să ne axăm doar pe cei de vârstă mică”, explică Adrian Vârlan. Astăzi, clubul își desfășoară activitatea la trei grupe de vârstă: U9 (antrenor Cezar Anghelescu), U11 (Gabriel Vârlan), U13 (Giani Florian). Corpul tehnic este completat cu un antrenor de portari: Dan Moței. Dintre cei peste 50 de copii care se antrenează aici de trei ori pe săptămână, sunt destule talente care promit.

Una dintre speranțe poartă numele și chipul lui Matei Bejan, de la Under 11. Provenit de la Sporting Bacău, Matei este de un an și jumătate la ACS Atletico Junior, evoluează ca mijlocaș și-l are ca idol pe Cristiano Ronaldo: „Pentru mine, fotbalul este mai mult decât o simplă pasiune. Îmi doresc să devină profesia mea în viitor.”

Extind grupele de vârstă

Dacă Matei Bejan are planuri pe termen lung, ACS Atletico Junior se focusează pe proiectele imediate.


„În plan sportiv, dorim să extindem grupele de vârstă cu copii născuți în 2014-2015. În acest sens, derulăm o campanie cu ajutorul paginii noastre de facebook, dar și al flyer-elor. De asemenea, odată ce pandemia va înceta, dorim să reluăm seria turneelor pentru că meciurile rămân principala modalitate de progres”, declară Gabriel Vârlan, antrenor.
În ceea ce privește infrastructura, prioritatea este finalizarea celor două terenuri adiacente, de dimensiuni reduse. În apropierea lor vor fi amenajate în această vară și două terase destinate părinților. „Pe durata sezonului cald, cei care-i însoțesc pe copii la antrenamente vor avea posibilitatea să servească un suc sau o apă pe aceste terase. Atunci când vremea este nefavorabilă, pot urca la etaj, la acel fan-club care va fi definitivat în cel mai scurt timp”.
Porți larg deschise
Deși deservește necesitățile și interesele copiilor și juniorilor legitimați la ACS Atletico Junior Bacău, baza de la Letea-Veche nu are un caracter exclusiv. Aici au posibilitatea de a juca și de a se antrena și alte grupări. Inclusiv echipe de seniori, cum a fost și cazul, pentru a da un singur exemplu, celor de la FC Dinamo Bacău, ce au evoluat la Letea-Veche în actuala ediție de campionat. De altfel, în situația în care „Constantin Anghelache” (Letea) nu va reintra în circuitul sportiv, baza de la Letea-Veche va rămâne, alături de „Lucrețiu Avram” (Proletarul), una din singurele variante competiționale viabile. Totodată, arena celor de la ACS Atletico Junior este disponibilă, evident, contra-cost, și zonei de agrement. Pentru că, după cum am observat cu toții pe durata infinită a pandemiei, nimic nu e la fel fără sport și mișcare. Așa cum nimic nu e fără Dumnezeu, firește!
Dan Sion
Foto: Ioan Bîșcă

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"