29 martie 2024
ActualitateLemnul de foc, un lux pentru mulți băcăuani

Lemnul de foc, un lux pentru mulți băcăuani

Lemnul de foc utilizat de băcăuani pentru încălzirea locuințelor s-a scumpit an de an.

Din păcate, din cauza sărăciei, în multe dintre cazuri, procurarea lemnului pentru sezonul rece este aproape imposibilă.

O spun locuitorii de la țară, dar și orășenii care au amenajate în locuințe sobe de încălzit pe bază de combustibil solid.



„La noi în comună, unde – vorba aia – cade pădurea peste case, căruța de lemne (cca. 1,2 mc n.r.) se vinde și cu 100 de euro.

Oficial, în pădure, la trunchiul copacului, prețul lemnului de fag, de exemplu, ajunge la 180 de lei metrul cub, dar după ce a fost tăiat, scos la drum și transportat acasă, prețul se duce lejer spre 350 de lei mc”, spun locuitorii din comuna Solonț.

Creșteri de preț de 250 %, în șase ani

De altfel, și unele statistici indică același lucru. Astfel, potrivit Fordaq România, comunitatea forestierilor care numără peste 200.000 de membri, în ultimii șase ani, prețul lemnului de foc a crescut cu circa…250%, de la 120 lei/mc, în 2011, la 300 lei/mc, în 2017. Există, însă, și maxime de până la 600 de lei/mc, în sudul țării, indică aceeași sursă.

„Criza administrării pădurilor/ administrației silvice de stat a condus la o gravă criză a întregii industrii a lemnului, ajungând să afecteze și populația care folosește pentru încălzire lemnul de foc. Sunt peste 3,5 milioane gospodării în această situație, afectate de prețurile mari pentru lemnul de foc și de criza de resursă”, se arată în Raportul privind starea pădurilor și industriei lemnului, făcut public de Fordaq România.

Lemn de foc versus ciocălăi, coceni sau…boabe de porumb

Conform Direcției Silvice Bacău, prețurile lemnului de foc din platforma primară a parchetelor sunt, în medie, de 166 lei/mc la fag (cel mai utilizat lemn), 143 lei/mc la rășinoase, 161 lei/mc la diverse specii tari (cireș, frasin, paltin, carpen, etc.) și 71 lei/mc la diverse specii moi (plop, tei, salcie). Prețurile includ TVA.

„Comparativ cu anii anteriori, prețurile sunt mai mari cu cca. 20% la fag, 40% la rășinoase, 35% la diversele specii tari, iar în cazul foioaselor moi prețul a rămas nemodificat.

Însă, există și posibilitatea vânzării lemnului direct din parchet, unde prețurile de vânzare sunt mult mai mici – cu cca. 20 – 40%”, a declarat dr. ing. Ionel Dumitru, șeful Serviciului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Bacău.

„În anul 2018, Direcția Silvică Bacău poate asigura un volum de cca. 150.000 mc material lemnos destinat vânzării directe către populație, iar în continuare, în sezonul rece care se derulează, putem asigura necesarul cel puțin la nivelul solicitărilor”, au precizat silvicultorii băcăuani. La nivel de județ, au fost depuse 16.400 cereri prin care se solicită cca. 104.000 mc de material lemnos.

Până la sfârșitul anului, s-au soluționat cca. 10.000 cereri, achiziționându-se un volum de cca. 30.000 mc, cu mult sub cel disponibil – 83.000 mc.

Din păcate, chiar și în secolul 21, mulți dintre locuitorii de la sate își încălzesc locuințele cu ciocălăii sau cocenii rezultați de la culturile de porumb ori vreascuri adunate de peste tot, unii apelând chiar la…turtele din balegă.

Cei mai cu dare de mână ard chiar boabele de porumb în amestec cu peleți, în condițiile în care porumbul a ajuns să se vândă la prețuri apropiate de cele ale lemnului de foc.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri