Taranii care obisnuiesc sa vina la piata cu marfa obtinuta in gospodariile proprii vor fi obligati sa-si vizeze in fiecare an atestatul de producator. Noutatea este introdusa in modificarile aduse Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Introdus anul trecut cu surle si trâmbite, atestatul a inlocuit, de fapt, vechile certificate de producatori.

Printre reglementarile introduse anul trecut de lege se numara si sanctiunile pe care le risca taranii in cazul in care nu au acest document, amenzile putând ajunge pâna la 22.500 lei. De la inceput, taranii s-au aratat nemultumiti de introducerea acestui nou document, mai ales ca atestatul de producator era valabil un an calendaristic, adica pâna pe data de 31 decembrie a fiecarui an. Or, prin noile reglementari intrate in vigoare pe 5 mai, valabilitatea atestatului de producator este de un an de la data emiterii, formularele tiparite si aflate în stoc mentinându-si valabilitatea pâna la epuizarea stocului.

„Ca in România, ce e valabil azi, nu mai e si mâine. Acum, noi trebuie sa scoatem alti bani din buzunar. Pai, numai pentru atestat, primaria imi cere 85 de lei, plus ca masa in piata ma costa alti 15 lei pe zi. Cât patrunjel trebuie sa vând eu ca sa scot banii astia?”, se intreaba retoric nea Vasile, un mic fermier cu terenuri in Letea Veche. In plus, acum, primariile sunt obligate sa elibereze atestatul de producator în cel mult 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ emis de catre una dintre structurile asociative/profesionale.

PUBLICITATE

Aceste forme asociative trebuie sa numeasca cel putin un reprezentant în scopul eliberarii atestatelor. „Noi am inceput deja sa le impartim primariilor noile reglementari, ca sa stie ca aceste atestate au valabilitate un an de la emitere, si nu un an calendaristic. De la inceputul anului, noi deja am intocmit sute de avize consultative pentru eliberarea atestatelor. Acum, oamenii trebuie sa-si faca altele.

Cred ca ar trebui cumva sa fie compensati cei care au platit de doua ori pentru atestate”, spune Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau, institutie implicata in procesul de eliberare a atestatelor de producatori. Problema se pune mai ales in cazul celor care, de exemplu, au platit pentru atestat când au taiat de Craciun un porc, iar in primavara, din nou, pentru mieii de Paste.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. O lege discriminatorie, producatorul cu zeci de obligatii iar ,,comerciantul,, sau mai corect bisnitarul liber ca pasarea cerului. El nu are legi, el face legile in piata fara ca cineva sa-l traga de mineca. Daca producatorul vine in piata sa-si vinda recolta este obligat sa prezinte o sumedenie de acte doveditoare. Daca el vinde marfa bisnitarul acesta o poate vinde linistit in piata fixind preturile in fuctie de interese si fara a da socotela nimanui. Legi din tara cu strumfii….

 2. Mafia a fost si e-n floare in pitele din oras ….
  Ce-i cu color-negativii aia care s-au autoplantat in pite cu tot cu radacina scatolo-familiala de 27 de ani si nici un slujotor al bacauanilor nu i-a pus la punct ?
  Pietele sunt ale lor ….. Ce producator este acela mai primarule sau cine oi fi tu de destept ?
  Cand se verifica originea actelor false din maneca stralucind de muci a coloritzilor , care aduc marfa cu sprinterul , care cine stie pe cata marfa au acte ptr, ca le cara pe rand cine stie din ce locuri obscure ? Vrem sa se schimbe imediat totul , sa putem merge cu drag in pitele care ar trebui sa fie ocupate de taranii care cu greu isi intretin familia din munca cinstita ……

  Apropo , iar cu pozele celor 2 pe care bacauanii nu-i vor alege ? nu credeti ?

 3. De 20 de ani nu s-a facut nimic pentru a reglementa situatiia din pietele bacuane si mai au curaj sa candideze,tot felul de bijnitari isi fac veacul acolo si se imbogatesc in detrimentul cetatenilor care trebuie sa plateasca preturi mari la legume si fructe si taranilor care trudesc din greu pamantul.Ce a facut primaria sa rezolve concret aceasta propblema,?

 4. Domnule Redactor,,,,
  Daca va uitati in piata cenreala din Bacau, vedeti numai tucirii si bisnitari care nu au dat cu sapa
  niciodata,si care dubleaza preturile la toate produsele pe care le vand,iar taranul nu-si poate vinde marfa,deoarece mesele sant ocupate de evazionisti “”comercianti””in ghilimele.
  Nu stiu cand Prinaria Bacau ,prin Administratia PIETELOR Bacau.va scoate toti tiganii din piata???!!!???

 5. Sa dispara tiganimea din piete ! Daca ei sunt producatori atunci taranul care trudeste ce este ? Pietele din Bacau sunt sufocate de tigani !!!

 6. Intreaga piata din Bacau este invadata de tigani care speculeaza preturile la tot ce se vinde, cu stirea politiei si a administratiei pietelor. N au nici o legatura cu producerea legumelor si santajeaza producatorii cu concursul administratiei pietelor. Restul vorbe goale..

LĂSAȚI UN MESAJ