11 decembrie 2023

Legea e bună. Serios?!

Autoritățile din România și Moldova cred că dacă vor amplasa niște panouri publicitare pe care o să picteze sloganuri de genul “Legea e bună”, “Jos contrabanda” ori alte nazbâtii fatate de mintea împuținată a unor sinecuriști, gata!, se rezolvă problema. Băieții nu vor mai încerca să treacă țigările prin Vamă ca să le vândă la jumătate de preț în România. O jumătate de preț care creează profit atât pentru vânzător, cât și pentru producător, dar și pentru fumătorul român. Cum ar veni, toată lumea e fericită, mai puțin statul care nu mai încasează accize.

Dar să vedem ce le-a trecut prin minte: “Noua campanie publică anticontrabandă “Legea e bună”, lansată joi în România și Republica Moldova, urmărește creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei cu țigări: alimentarea crimei organizate, prejudicierea bugetului statului, stoparea dezvoltării economice a localităților de frontieră”.

Deci, s-a priceput, da?! Creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative… Bla-bla-bla. Aberații scrise pe bandă rulantă. Să ne înțelegem: Statul a început să devină principalul dușman al cetățeanului.

Pentru că Statul a început să impună obligații tâmpite, să cenzureze, să interzică și așa mai departe. Ne amintim de perioada “pandemiei” când Statul a împărțit cetățenii în “buni” și “rai”, în funcție de decizia de a-și inocula sau nu niște vaccinuri insuficient testate și explicate. Tot Statul impune acum măsuri drastice limitând dreptul cetățeanului de a dispune de banii săi.

Că nu despre combaterea evaziunii e vorba în decizia de limitare a plăților cash, ci de control social. La fel ca în cazul pistelor de bicicletă care scot mașinile de pe stradă, de exemplu. De aceea pe cetățean începe să-l doară în paispe de prejudicierea bugetului Statului, mai ales când Statul este cel care-și prejudiciază bugetul cu banii aruncați pentru sprijinirea regimului de la Kiev sau cu miliardele de dolari plătiți în avans pentru sisteme de armament care o să ne vină cândva, nu se știe când.

Vrea Statul să limiteze contrabanda cu țigări? O poate face foarte ușor dacă nu se mai lacomește și scade accizele. Pentru că prețul țigărilor este gonflat la niveluri ametitoare de taxele impuse de Stat. De aceea țigările din Moldova sunt mai ieftine, pentru că nu includ accizele.

Așadar nu cu fonfleuri, picturi și panotaj se scade contrabanda. Ci cu măsuri clare, economice. Pentru că românul nu cumpără țigări de contrabandă pentru că vrea el neapărat să sfideze statul. Ci pentru că sunt mai ieftine, și pe praful asta, când îi rămân tot mai puțini bani în buzunare, asta contează.

Culmea e că dacă s-ar scădea acciza, e foarte posibil ca încasările bugetare să crească. Mecanismul este simplu și cunoscut de mult: s-ar plăti mai puțin pentru fiecare pachet dar s-ar plăti mai multe pachete.

Dar știți ceva?! Nu o să vedeți filmul ăsta! Pentru că băieții nu au voie să ia decizii. Și chiar dacă ar avea voie, n-ar avea curaj.

spot_img

Alte titluri

spot_img
spot_img

Ultimele știri