19 aprilie 2024
ActualitateLegea cu beneficiile pentru consumatorul vulnerabil zace la Parlament

Legea cu beneficiile pentru consumatorul vulnerabil zace la Parlament

După mai bine de 5 luni de când a fost adoptat de către Guvernul României, proiectul de ”Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic” nu a fost luat încă în dezbatere de către Parlament, deși se află în procedură de urgență. Așa stând lucrurile, marți, 24 august, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a cerut accelerarea demersurilor pentru adoptarea proiectului. Dar, chiar dacă acesta va fi adoptat curând, beneficiile pe care le va aduce nu vor fi resimțite de către familiile nevoiașe decât din septembrie 2022, deși prețul gazelor și al energiei electrice a crescut semnificativ deja din anul în curs.

Amintim că proiectul de lege conține câteva măsuri pentru protecția socială pe tot parcursul anului a consumatorului vulnerabil de energie. Potrivit proiectului, vor fi modificări legate de ajutorul de încălzire și va fi introdus, ca măsură nouă de protecție socială, suplimentul pentru energie care va fi dat lunar pe tot parcursul anului. În ceea ce privește ajutorul de încălzire (cu energie termică în sistem centralizat, cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi ori lichizi), plafonul de venit în funcție de care se acordă va fi majorat.

Astfel, acest tip de ajutor va ajunge la familiile care au un venit de până în 810 lei (față de 800 lei, în prezent) pe fiecare membru component. În cazul persoanelor singure (familiile monoparentale), plafonul de venit va crește de la 1.082 lei la 1.445 lei. Aceasta înseamnă că vor primi ajutor de încălzire și familiile monoparentale care au un venit cuprins între 1.083 lei și 1.445 lei. Cuantumul ajutorului va fi stabilit prin compensare procentuală care se va aplica unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Pentru cei cu veniturile cele mai mici, compensarea este de 100 la sută.



Compensarea cea mai mică va fi de 10 la sută și beneficiare vor fi familiile și persoanele singure care se află la limita maximă a veniturilor (810 lei, respectiv 1.445 lei). Valoarea de referință, la care se va aplica procentul de compensare cuprins între 10 și 100 la sută, va fi de 250 lei (față de 262 lei, în momentul actual) pentru gaze naturale, 500 lei (240 lei, acum) pentru energie electrică și 80 lei (în prezent, 58 lei, cei cu ajutor social, și 54 lei maximum, restul beneficiarilor) pentru combustibili solizi sau lichizi. În cazul familiilor și persoanelor singure care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu și în funcție de prețul local al gigacaloriei.

În acest scop, harta României va fi împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare stabilindu-se un consum mediu lunar corespunzător lunilor de iarnă și mărimii locuinței (1, 2, 3, 4 sau mai multe camere). Județul Bacău se situează în zona rece. În ceea ce privește suplimentul de energie, acesta va fi diferențiat pe tipuri de consumuri. Astfel, pentru consumul de energie electrică suplimentul lunar va fi de 30 lei, gaze naturale-10 lei, energie termică-10 lei, iar pentru cei care utilizează combustibili solizi și lichizi va fi de 20 lei.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri