Zeci de afaceri din centrul orasului, aflate la parterul blocurilor incadrate in gradul I de risc seismic, vor fi inchise intr-un viitor apropiat. Aceasta este consecinta Legii 282, promulgata saptamâna trecuta si care interzice activitatea in blocurile cu bulina.

Practic, barurile, restaurantele, magazinele, bancile, farmaciile care functioneaza pe Calea Marasesti, in centrul orasului, precum si la unele blocuri de pe strada Razboieni, ar trebui sa se mute in alte locatii pâna blocurile respective vor fi consolidate.

Subrezite succesiv de seismele din 1977, 1986 sau 1990, blocurile respective nu au fost insa nici acum consolidate, cu exceptia unui singur imobil, cel aflat vis-a-vis de sediul Primariei. De asemenea, pentru blocul Marasesti 10, de lânga sediul Postei Centrale, exista intocmita documentatia tehnica inca de acum de cinci ani, este depusa la Primarie, dar nu au inceput lucrarile. Potrivit noii legi, constructiile care pot fi distruse de un cutremur nu mai pot avea alta destinatie decât cea de locuit.

PUBLICITATE

Ce prevede noua lege

„Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decât cea de locuinta – spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pâna la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente”.

Echipe mixte de aplicare a legii

Inspectorul Judetean in Constructii este una dintre institutiile care va lua parte la aplicarea legii. „Deocamdata, insa, nu stim cum se va proceda, pentru ca nu exista instructiunile de aplicare a legii. Insa le asteptam si vom respecta prevederile legale”, spune inspectorul sef al Inspectoratului in Constructii Bacau, Silviu Ardeleanu. Din câte se pare, de la Bucuresti a venit deocamdata un ordin pentru infiintarea de echipe mixte care vor aplica legea, formate din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, Inspectoratului de Stat in Constructii, Consiliului Judetean, Primariei si altor autoritati locale.

Evident, legea ii afecteaza din plin pe comerciantii din centrul Bacaului, iar nemultumirea lor da deja in clocot. „Este o lege fara cap si fara coada, problema este pusa foarte prost. Consolidarile trebuiau sa fie facute de multa vreme, nu sa vina acum gramada peste noi. Blocul Marasesti 10, de lânga Posta, are de cinci ani depusa documentatia tehnica la Primarie si lucrarile inca nu au inceput fiindca nu sunt bani. Si nici nu se stie când vor incepe. Asta inseamna ca ii vor evacua pe comerciantii de la parter, dar nu se stie când se vor putea intoarce in spatiile lor. Asta ne asteapta si pe noi, cei din spatiile comerciale de la blocul Marasesti 12, dar si pe ceilalti din centrul orasului. Vor disparea afaceri, vor ramâne multi oameni fara locuri de munca”, spune Stefan Luncanu, gestionarul unei frizerii de la parterul blocului Marasesti 12, a Cooperativei Munca si Arta.

Pregatiti, dar neanuntati

Administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari care au in administrare si blocuri cu risc seismic ridicat, spun ca au citit Legea nr. 282/2015, insa, nu au primit nicio informare oficiala de la Primaria Bacau. Potrivit noii legi, asociatiile de proprietari sunt cele care vor urmari indeaproape intocmirea noilor expertize tehnice si le vor inainta ulterior primariei si Inspectoratului de Stat in Constructii care trebuie sa ia masuri pentru monitorizare si consolidare.

In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita. Blocurile incadrate la urgenta 1 sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50 si 28, N. Titulescu 26, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48. Alte 39 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, iar 6 imobile – gradul de urgenta 3. 34 de blocuri au diferite grade de risc seismic. Singurul bloc consolidat este Marasesti 11. In urma reevaluarii expertizelor tehnice, blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe strada Marasesti se incadreaza in clasa I de risc seismic.

In 2015, Guvernul a alocat judetului nostru 366.000 lei pentru elaborarea documentatiilor tehnice pentru cele 5 blocuri de pe Marasesti, acolo unde isi desfasoara activitatea numerosi agenti economici.

„Noi am facut solicitare pentru toate imobilele, dar dupa cum stiti banii vin de la bugetul national si au fost din ce in ce mai putini. Va fi dificil pentru comercianti, deoarece in centru au vad si scotându-i de aici nu rezolvam mare lucru, nu se rezolva problema consolidarii”.
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau

„Primaria ne-a anuntat ca spatiile comerciale din cele doua blocuri vor fi inchise pe durata lucrarilor de consolidare si ca trebuie sa pregatim documentatia necesara pentru lucrarile de consolidare. Noi suntem la punct cu toate actele si asteptam de mai bine de un an de zile sa inceapa lucrarile. La blocul nr. 10 de pe Razboieni s-a facut expertiza tehnica in anul 2014, iar la blocul nr. 12 o va face primaria cu o firma de experti”,
Ion Dragulin, presedintele Asociatiei de proprietari nr.1.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Lege proasta. O sa fie ca un oras pustiu. Sunt care au rate la banci ptr spatiile alea. Angajati care au de intretinut familii. Stocuri de marfa, scadente. Trebuie facute documentatiile si cand se apuca de consolidat inchizi 6 luni-1 an ,cat dureaza lucrarea. Nu strangem tot, inchidem tot si apoi Dumnezeu cu mila.Asa se procedeaza peste tot in lume.in centrul Vienei au consolidat tot, iar magazinele de la parter nu erau afectate. Erau schele peste tot, tunel de siguranta pana in magazin. Pana se misca lucrurile la noi stai minim ani . Sunt curios cand o sa se redeschida Sala Sporturilor. Povestea drobului de sare e foarte actuala in Romania.

 2. Blocurile din Bacau care sunt incadrate in clasa de risc seismic RsI sunt blocuri realizate in 1962 cand nu erau norme tehnice privind calculul si dimensionarea constructiilor la solicitari seismice ci numai niste STAS -uri foarte subtiri tehnic. Aceste blocuri sunt constructii cu parter flexibil, inaltimea la parter este de 4,70 m fata de nivelele curente de 2,70 m. La seismul din 1977 aceste structuri au suferit degradari care nu au fost relevate si consolidate. Solutia de consolidare este de a consolida structura parterului(vezi blocul Marasesti 11; hotel Bistrita). La consolidarea blocului Marasesti 11, proprietarii de la parter au inteles importanta acestui lucru si in acelasi timp si-au marit valoarea pe mp a spatiului atat ei cat si locatari de la etaje. Valoarea lucrarilor de consolidare se imparte in cota indiviza la toti atat cei de parter cat si cei de la etaje, iar cei de la etaje beneficiaza de facilitatile Ordonantei 20/1994 modificata. Este un deranj dar si cand faci o curatenie generala serioasa in apartament este deranj.

 3. Daca o constructie prezinta risc seismic ai doua variante: una din ele este sa o lasi asa cum este si sa te rogi sa nu se intample ceva iar a doua sa intervii si sa o pui in siguranta. Solutii de consolidare se gasesc prin tehnologia aplicata astfel ca deranjul sa fie cat mai mic dar trebuie de intervenit. Spray antiseismic nu a aparut inca. La noi trebuie sa se intample ceva rau ca sa ne trezim la realitate. Sistemul nostru ca se poate si asa este pagubos. In Austria nu este cutremur asa ca lucrarile de punere in siguranta sunt mult mai simple.

 4. Foarte bine inchizi afacerile de la parter ca asa spune legea.
  Ce faci daca se intampla un cutremur noaptea cand in spatiu respectiv nu este nimeni dar in apartamentele de deasupra sunt 200 de persoane.S-a rezolvat situatia?
  Este o treaba pur RO de spalare pe maini.
  In fiecare zi auzim de afaceri inchise de ANAF acum de ISU.Ce mai ramane?Numai bugetari?
  Ce se intampla cu cladirile autoritatilor locale/centrale care sunt subrede?Se inchid si acelea sau acolo nu sunt oameni?

 5. Pentru locatari este un program de consolidare inca din 1994. De 21 de ani atat locatarii cat si cei din spatiile comerciale erau Gigi contra in a incepe demersurile pentru consolidarea constructiilor subrede. In nici o tara din lume statul nu poate consolida cladirile proprietate privata din bugetul national fara sa puna niste conditii. Un apartament din Marasesti 11 bloc consolidat se vinde acum cu 35.000 de Euro iar acelasi tip de apartament din Marasesti 10 se vinde cu 20.000 Euro. Ar fi o afacere buna sa consolidezi cladirea cu banii din buget iar diferenta de bani sa o iei tu ca proprietar.Acelasi lucru si pentru spatiile comerciale.Consolidarea constructiilor subrede este si o masura de preventie. Cel mai simplu este sa nu faci nimic, dar daca se intampla ceva grav sa tipi ca nu s-a facut nimic pana atunci. Este greu de inteles acest rationament.

 6. Parerea mea este ca s-a dat aceasta lege fara sa tina cont de consecinte sau de modul de aplicare3 a acesteia ….pe acelasi rationament trebuie evacuati toti locatarii acestor blocuri…nu doar inchise afacerile de la parter…nu ajuta cu nimic consolidarea cladirilor faptul ca nu se mai desfasoara activitati comerciale la parter…Nu cred ca exista nici un fel de obiectii din partea proprietarilor sa contribuie la o astfel de consolidare ….pt ca nimeni nu vrea sa stea cu drobul de sare deasupra capului ….dar trebuie facut cu cap.Trebuie tinut cont ca toate aceste afaceri sustin economia locala si platesc taxe la bugetul de stat si salarii….Astfel daca se ia o astfel de decizie …trebuie avut in vedere si deficitul creat la buget….Niste incompetenti din punctul meu de vedere….
  Preferam sa fim acoperiti din punct de vedere legal ….in loc sa gandim pe termen lung si sa incercam sa imbinam lucrurile astfel incat sa fie bine pentru toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ