Zeci de afaceri din centrul orasului, aflate la parterul blocurilor incadrate in gradul I de risc seismic, vor fi inchise intr-un viitor apropiat. Aceasta este consecinta Legii 282, promulgata saptamâna trecuta si care interzice activitatea in blocurile cu bulina.

Practic, barurile, restaurantele, magazinele, bancile, farmaciile care functioneaza pe Calea Marasesti, in centrul orasului, precum si la unele blocuri de pe strada Razboieni, ar trebui sa se mute in alte locatii pâna blocurile respective vor fi consolidate.

Subrezite succesiv de seismele din 1977, 1986 sau 1990, blocurile respective nu au fost insa nici acum consolidate, cu exceptia unui singur imobil, cel aflat vis-a-vis de sediul Primariei. De asemenea, pentru blocul Marasesti 10, de lânga sediul Postei Centrale, exista intocmita documentatia tehnica inca de acum de cinci ani, este depusa la Primarie, dar nu au inceput lucrarile. Potrivit noii legi, constructiile care pot fi distruse de un cutremur nu mai pot avea alta destinatie decât cea de locuit.

Ce prevede noua lege

„Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decât cea de locuinta – spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pâna la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente”.

Echipe mixte de aplicare a legii

Inspectorul Judetean in Constructii este una dintre institutiile care va lua parte la aplicarea legii. „Deocamdata, insa, nu stim cum se va proceda, pentru ca nu exista instructiunile de aplicare a legii. Insa le asteptam si vom respecta prevederile legale”, spune inspectorul sef al Inspectoratului in Constructii Bacau, Silviu Ardeleanu. Din câte se pare, de la Bucuresti a venit deocamdata un ordin pentru infiintarea de echipe mixte care vor aplica legea, formate din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau, Inspectoratului de Stat in Constructii, Consiliului Judetean, Primariei si altor autoritati locale.

Evident, legea ii afecteaza din plin pe comerciantii din centrul Bacaului, iar nemultumirea lor da deja in clocot. „Este o lege fara cap si fara coada, problema este pusa foarte prost. Consolidarile trebuiau sa fie facute de multa vreme, nu sa vina acum gramada peste noi. Blocul Marasesti 10, de lânga Posta, are de cinci ani depusa documentatia tehnica la Primarie si lucrarile inca nu au inceput fiindca nu sunt bani. Si nici nu se stie când vor incepe. Asta inseamna ca ii vor evacua pe comerciantii de la parter, dar nu se stie când se vor putea intoarce in spatiile lor. Asta ne asteapta si pe noi, cei din spatiile comerciale de la blocul Marasesti 12, dar si pe ceilalti din centrul orasului. Vor disparea afaceri, vor ramâne multi oameni fara locuri de munca”, spune Stefan Luncanu, gestionarul unei frizerii de la parterul blocului Marasesti 12, a Cooperativei Munca si Arta.

Pregatiti, dar neanuntati

Administratorii si presedintii asociatiilor de proprietari care au in administrare si blocuri cu risc seismic ridicat, spun ca au citit Legea nr. 282/2015, insa, nu au primit nicio informare oficiala de la Primaria Bacau. Potrivit noii legi, asociatiile de proprietari sunt cele care vor urmari indeaproape intocmirea noilor expertize tehnice si le vor inainta ulterior primariei si Inspectoratului de Stat in Constructii care trebuie sa ia masuri pentru monitorizare si consolidare.

In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita. Blocurile incadrate la urgenta 1 sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50 si 28, N. Titulescu 26, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48. Alte 39 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, iar 6 imobile – gradul de urgenta 3. 34 de blocuri au diferite grade de risc seismic. Singurul bloc consolidat este Marasesti 11. In urma reevaluarii expertizelor tehnice, blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe strada Marasesti se incadreaza in clasa I de risc seismic.

In 2015, Guvernul a alocat judetului nostru 366.000 lei pentru elaborarea documentatiilor tehnice pentru cele 5 blocuri de pe Marasesti, acolo unde isi desfasoara activitatea numerosi agenti economici.

„Noi am facut solicitare pentru toate imobilele, dar dupa cum stiti banii vin de la bugetul national si au fost din ce in ce mai putini. Va fi dificil pentru comercianti, deoarece in centru au vad si scotându-i de aici nu rezolvam mare lucru, nu se rezolva problema consolidarii”.
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau

„Primaria ne-a anuntat ca spatiile comerciale din cele doua blocuri vor fi inchise pe durata lucrarilor de consolidare si ca trebuie sa pregatim documentatia necesara pentru lucrarile de consolidare. Noi suntem la punct cu toate actele si asteptam de mai bine de un an de zile sa inceapa lucrarile. La blocul nr. 10 de pe Razboieni s-a facut expertiza tehnica in anul 2014, iar la blocul nr. 12 o va face primaria cu o firma de experti”,
Ion Dragulin, presedintele Asociatiei de proprietari nr.1.PUBLICITATE