25 aprilie 2024
EvenimentLegea armelor a fost modificata. Vezi care sunt noutatile

Legea armelor a fost modificata. Vezi care sunt noutatile

La jumatatea lunii ianuarie au intrat in vigoare mai multe modificari legislative la regimul armelor si munitiilor iar cei peste 2.600 de detinatori de arme, din judetul Bacau, ar trebui sa le cunoasca. In primul rând, acestia trebuie sa stie ca sunt obligati sa se supuna examenului psihologic sau medical la solicitarea politistilor daca se constata motivat ca exista indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea acestei examinari în vederea mentinerii autorizarii pentru a detine sau, dupa caz, a purta si folosi arme si munitii letale sau neletale supuse autorizarii.

Mai exact, o astfel de solicitare poate aparea atunci când un detinator de arma isi schimba comportamentul, se afla in conflict cu cineva, are probleme in familie si apare suspiciunea ca ar putea comite o fapta cu arma pe care o are.

Totodata, detinatorii de arme sunt obligati sa se supuna examenului psihologic sau medical si la recomandarea expresa a medicului sau psihologului, daca acestia observa ceva in neregula cu persoana pe care doresc sa o examineze. Dar noutati sunt si pentru psihologi. „Obligatia psihologilor consta in aceea de a instiinta Inspectoratul General al Politiei Române in termen de 5 zile atunci când au fost emise recomandari de reexaminare sau aviz de inaptitudine”, a explicat comisarul sef Liviu Atanasiu, seful Serviciului Arme Explozivi Substante Periculoase (AESP) din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Pâna acum, cei care doreau sa aiba o arma ar fi putut merge din cabinet in cabinet pâna obtineau un aviz pozitiv.



In ceea ce priveste valabilitatea permisului de arma, acesta se prelungeste pentru o perioada de 5 ani, daca titularul indeplineste conditiile, insa „incepând cu 6 luni inainte de expirarea valabilitatii permisului de arma este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de arma, dar nu mai târziu de 30 de zile inainte de data expirarii valabilitatii permisului de arma”, a mai explicat cms. sef Atanasiu.

S-a stabilit o limita si când vine vorba de cartuse. Astfel, in cazul armelor letale de aparare si paza pot fi detinute maximum 50 de cartuse cu glont si 50 de cartuse fara proiectil, pentru o singura arma de fiecare calibru, in cazul celor de vânatoare numarul maxim este de 300 de cartuse pentru fiecare arma, iar pentru o arma de TIR este de 1.000 de cartuse. Cei care au o arma pentru aparare si paza, atunci când o poarta in afara domiciliului, nu au voie sa aiba asupra lor mai mult de 12 cartuse. Pentru armele neletale, cu destinatia de autoaparare, se pot procura si detine cel mult 25 de cartuse. In schimb, colectionarii de arme letale sau neletale nu pot detine si munitie aferenta acestora.

Masuri aspre pentru cei care incalca legea

Cei care nu respecta legislatia armelor risca sa ajunga cercetati penal. Numai in primele 11 luni ale anului trecut, politistii de la Serviciul Arme Explozivi Substante Periculoase Bacau au confiscat peste 180 de arme, dintre care 57 erau letale. Unele dintre erau detinute legal si s-a dispus anularea acestui drept iar cei inarmati ilegal s-au ales cu dosare penale.

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri