29 martie 2024
ActualitateLecții de grafică și despre complexitatea algoritmilor la Colegiul „Costache Negri” din...

Lecții de grafică și despre complexitatea algoritmilor la Colegiul „Costache Negri” din Târgu Ocna

Un grup de tineri entuziaști l-au însoțit marți, 19 martie 2019 pe profesorul Bogdan Pătruț, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la liceul din Târgu Ocna, în cadrul Caravanei cercului de informatică „Programare cu răbdare”, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău.

Directorul liceului, doamna Carmen Antohe a primit cu bucurie oaspeții, iar profesorii de informatică și matematică Raluca Botezatu, Cecilia Oancea și Dănuț Aramă au organizat impecabil acest eveniment, la care au participat peste 50 de elevi.

După prezentarea câtorva exerciții simple, elevii au înțeles că nu se pot face programe cu grafică, fără anumite elemente de geometrie analitică. Elevii Minodora Acatincă, Daniel Părăoanu și George Bodea au reușit să rezolve câteva probleme interesante, după care elevii Mihai Nejneriu, Diana-Elena Stancu și Paul-Ștefan Colța au prezentat un joc de strategie realizat de ei.



Deoarece tot mai mulți elevi deveneau din ce în ce mai interesați de subiecte ce nu sunt abordate în programa școlară, activitatea a continuat cu prezentarea unor noțiuni despre complexitatea algoritmilor, prezentându-se o problemă ce poate fi rezolvată în două feluri, dar doar una din variante ar fi acceptată la un interviu la o companie IT mare, precum Google.

Din Târgu Ocna vin în fiecare week-end mai mulți copii la cercul de informatică organizat de Asociația EduSoft (Ștefan Munteanu, Robert Martiș, Iustinian Șerban, Cătălina Dobrin, Ștefania Tanasă, Sebastian Olaru, Alexandru Birtea și alții).

Doamna Raluca Botezatu a precizat că este un interes mare față de această activitate, care îi pune pe elevi în contact cu nume mari din învățământul informatic, precum și cu oameni din industria IT, iar cursurile sunt gratuite.

„Ar fi grozav dacă cineva ar dori să investească în acești elevi merituoși din Târgu Ocna, plătindu-le transportul dus-întors între Târgu Ocna și Bacău, pentru că ar investi în educația de calitate a elevilor din comunitatea locală” a declarat profesorul Pătruț, când și-a luat la revedere de la elevii Colegiului Național „Costache Negri” din Târgu Ocna.

În cadrul cercului de informatică „Programare cu răbdare” elevi din tot județul se întâlnesc în fiecare week-end, conform unui orar menționat pe site (https://programarecurabdare.ro/orar). Ei vin prin rotație, sunt organizați în grupe în funcție de interese și cunoștințe, de multe ori fiind peste 100 de elevi.

De curând, o parte din elevii mai mari au început să se implice în activități de tutoriat cu elevii de 8-14 ani. Cei mari îi învață pe cei mici programare, iar părinții sunt foarte încântați de bucuria copiilor și chiar și de noutatea adusă de organizatori, care, în pauză, îi scot pe elevi pe terenul de sport.

„Facem acest lucru pentru că e clar că după 45 de minute de stat la calculator e nevoie de puțină mișcare.” ne-a mărturisit domnul Victor Pantă, profesor de geografie, dar care iubește sportul.

Activitatea este gratuită și se organizează de către Asociația EduSoft, care este în căutarea de parteneri locali care să sponsorizeze și să investească în termen lung pentru copiii din comunitatea județului Bacău.

Cheltuielile sunt legate doar de plata deplasării lectorilor, de cazarea lor și de mese. Niciun profesor sau lector invitat nu este plătit pentru activitatea depusă, ei făcând acest lucru pro-bono și pentru că știu că puținele ore de la școală nu pot acoperi tot ce ar trebui să știe un elev de la matematică-informatică azi.

De pildă, pe 22-23 martie, sunt așteptați Tamio-Vesa Nakajima, student român la Oxford, medaliat cu aur în 2017, Bianca Tăzlăuanu și Carmen Popa, bursiere de la Google, iar la finalul lui martie și începutul lui aprilie, trei pionieri ai învățământului informatic din România, prof. univ. dr. Adrian Atanasiu, prof. univ. dr. Stelian Niculescu și conf. univ. dr. Marin Vlada, de la București.

Cei dornici să ajute Asociația EduSoft, pot accesa site-ul: https://programarecurabdare.ro/ajuta/

Asociația EduSoft este înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor ținut în grefa Judecătoriei Bacău, la poziția 57/A/2015. Codul de înregistrare fiscală (C.I.F.) este 35276590. Contul bancar în care puteţi face donaţii este RO79RZBR0000060018249327, deschis la Banca Raiffeisen Bank.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri