Lavanda, o cultura care prinde radacini la Cleja

Despre lavanda si despre proprietatile ei curative se pot gasi informatii foarte usor. Ca lavanda se poate folosi in foarte multe feluri este mai putin cunoscut românilor care cel mai mult o folosesc impotriva moliilor. In jurul povestilor despre cresterea lavandei au aparut in ultima vreme tot felul de speculatii cum ca se pot câstiga mii de euro.

Daca este usor si daca este profitabil sa cultivi lavanda ne povesteste Loredana Duma, o tânara din Bacau care detine o astfel de plantatie undeva in zona Cleja.

buna-Pentru inceput am dori sa aflam câte ceva despre cultura de lavanda.

-Cultura de lavanda ajunge la maturitate dupa trei ani, si atunci devine, cum se spune, profitabila. Numai ca „socoteala din târg nu se potriveste cu cea de acasa”, cum se spune in popor.

-De cât timp va ocupati de aceasta cultura?



-Acesta este al treilea an de când ma ocup de cultivarea lavandei. Detin un hectar de pamânt la Cleja unde cultiv 22.000 de plante anual. Familia mea s-a ocupat dintotdeauna cu agricultura si a detinut teren agricol. In acest fel am preluat o bucata de pamânt care nu se preta pe culturile clasice de porumb sau alte plante ori legume, si chiar nu ma reprezentau astfel de culturi. Atunci am cautat informatii, m-am documentat, dupa care am gasit pe cineva la Cluj care se ocupa de astfel de afaceri. Am cumparat butasii, i-am plantat si…a fost greu. La inceput toata lumea mi-a povestit doar lucrurile frumoase, dar in agricultura nimic nu este usor.

-E complicat sa cultivi lavanda?

-Lavanda nu este o planta pretentioasa: nu-i prea place apa si are nevoie mult de soare. Dar problemele nu tin de pamânt sau de conditiile meteo. Prima problema pe care am intâmpinat-o a fost lipsa fortei de munca. Practic, nu am oameni cu care sa lucrez, iar a doua problema, si mai importanta, este piata de desfacere. Am avut la un moment dat doua puncte de vânzare in Bacau, unde vindeam floare de lavanda valorificata in diverse moduri. Adica aranjamente, saculeti cu floare, uleiuri si altele.

-Uleiuri? Le-ati produs dumneavoastra?

-Da, le produc singura pentru ca detin un distilator. Este adevarat ca acest procedeu este putin mai complicat si care produce cam putin ulei. Din 10 kg de floare iese putin ulei, costurile sunt destul de mari, motiv pentru care nu produc o cantitate mare pentru ca nu este prea rentabil. Chiar daca cerere este pe piata, clientul nu plateste pretul corect, mai ales in zona noastra. In aceste conditii, am fost nevoita sa ma reorientez.

-In ce sens?

-Pai trebuie sa imi valorific cultura, nu? Din pacate in România se plateste foarte putin asa ca sunt nevoita sa ma gândesc sa-mi vând marfa cumva. Inca nu pot vorbi de export desi sunt in tratative cu doi clienti din Germania si din Anglia. Firmele care ocupa cu colectarea de floare de la noi platesc pâna in 10 lei kilogramul de floare uscata, ceea ce inseamna foarte putin. Asa ca nu mi-a mai ramas decât varianta sa le „prelucrez” singura, si m-am gândit sa confectionez marturii, cadouri si buchete pentru nunti.

-Totusi e destul de multa lavanda doar pentru cadouri si buchete de nunti…

-Da. Cantitatea de floare este foarte mare de aceea mai vând din marfa la Bucuresti. In Bacau si in zona Moldovei, oamenii nu prea stiu ce sa faca cu lavanda. Odata, când am iesit cu lavanda pe piata locala lumea ma intreba daca este busuioc. Când au auzit ai nostri de lavanda au stiut ca e buna doar impotriva moliilor, desi aceasta floare are multiple intrebuintari, mai ales in sfera medicala si de relaxare.

-Cum se deruleaza lucrarile in acest domeniu?

-Practic, totul incepe in luna aprilie, atunci când se da startul operatiunilor de prasit. Trebuie sa spun clar ca eu nu am folosit niciodata ierbicid in cultura mea de lavanda. Nu stiu daca e un lucru bun pentru ca nu am folosit ierbicid, dar pot spune ca lavanda mea este bio. Dar, a fost crunt pentru ca a trebuit sa o prasesc de cinci ori cu doar zece oameni. Va puteti imagina câta munca a fost. Apoi, intervin factorii de mediu, daca ploua sau daca nu ploua, iar treaba se termina cam prin luna octombrie. Intre timp lavanda a inflorit, a fost recoltata manual, dupa care am depozitat-o si am pus-o la uscat. Floarea trebuie curatata de pe tija, in fine, e un intreg procedeu. Inainte de iarna, butasul, care acum e o tufa, trebuie taiat intr-o anumita forma si acoperite radacinile, cât de cât, cu pamânt ca sa poata supravietui peste iarna. Deci sunt cam sase luni de munca destul de intense.

-Ce ne puteti spune despre floarea de lavanda?

-Din punct de vedere al culturii, are doua etape de inflorire. Prima este undeva pe la sfârsitul lunii iunie iar a doua la patru-cinci saptamâni dupa. Deci sunt doua recolte pe an iar avantajul meu este ca am unde sa depozitez plantele, unde sa le usuc in conditii foarte bune. Am cunoscut multi cultivatori care au fost fermecati de alti oameni care i-au incurajat, ca ii ajuta, ca le cumpara floarea, dupa care s-au trezit in situatia ca nu au ce face cu marfa si nici unde sa o depoziteze. In aceste conditii au ars marfa, dar nu trebuie sa uitam ca oamenii astia au investit niste bani. Ideea este foarte clara, ca trebuie sa stii totul, cum sa faci si ce sa faci. Asa e usor sa vorbesti, dar când e sa faci treaba cum trebuie… Floarea de lavanda este destul de rezistenta dar daca nu o pastrezi in conditii bune isi pierde din proprietati.

-Merita sa cultivi lavanda?

-Lavanda este o planta care merita sa fie cultivata, doar ca, in România nu exista deocamdata o piata de desfacere. Este nevoie de timp pentru ca oamenii sa se obisnuiasca cu ce trebuie sa faci cu ea, iar pentru export suntem prea mici, in sensul ca nu exista inca o asociatie serioasa a cultivatorilor de lavanda. Spun asociatie serioasa pentru ca exista câteva tentative pe retelele de socializare, dar nici acolo nu s-a ajuns la un consens. Iar daca vrei sa exporti ai nevoie de cantitate mare. O firma care produce parfumuri sau alte chestii de genul asta solicita tone de floare sau de uleiuri, iar majoritatea cultivatorilor de la noi au pâna in maxim trei hectare de cultura, n-ai cum sa acoperi aceasta cerere.

-Cum a fost atunci când ati incercat sa vindeti in Bacau?

-Am avut un magazin in centru dar nu a fost sa mearga. Nu pot sa spun ca n-am avut clienti, dar costurile sunt foarte mari iar vânzarea nu le acopera. Am incercat sa fac si publicitate si chiar imi amintesc de o intâmplare pe care va rog pe dumneavoastra sa o categorisiti. Aveam un panou in fata magazinului pe care scriam cu creta oferta zilei pentru care am luat amenda pentru ca nu aveam voie sa afisez asa ceva. O chestie stupida. Nu te lasa pe tine, ca si mic producator si comerciant sa te dezvolti. Cum e sa dai 1000 de lei amenda in conditiile in care toate incasarile mele erau de 3000. Si atunci am inchis. Am dezvoltat o piata pe partea asta aranjamente si on line, dar nu e o chestie extraordinara. Cum va spuneam, incerc sa fac un contract cu cineva din-afara, unde un kilogram de floare se vinde cam cu 80 de lei, cam 20 de euro, fata de 10 lei cât se plateste in România. Mai sunt si micii cultivatori, care au câte 10 rânduri de lavanda si care vând cu preturi derizorii. Practic strica piata iar eu nu pot fi competitiva pentru ca am alte costuri si cheltuieli.

-Exista totusi traditie in acest sens in România?

-Din câte stiu, inainte de Revolutie, la Timisoara erau câteva sute de hectare cu lavanda si se exporta. In momentul de fata in Republica Moldova sunt hectare intregi si exporta. La noi cred ca e o chestie de mentalitate. Cererea pe piata europeana este foarte mare. Zona Provence din Franta nu mai face fata cererii tot mai mari de lavanda in conditiile in care aceasta floare are o utilizare tot mai mare in diferite domenii. Loc este pe piata numai ca este nevoie de cantitati mari. Din pacate, ai nostri se gândesc numai la câstiguri imediate. Eu in acesti trei ai de când cultiv lavanda nu am câstigat nimic, dar nu regret. Stiu ca se spune ca dupa trei ani poti scoate profit câteva mii de euro, dar acest lucru se poate intâmpla numai in anumite conditii. In primul rând sa ai cumparator. Dar pâna acolo trebuie sa cultivi, sa ingrijesti cultura, sa ai oameni la munca s.a.m.d. lucruri care inseamna munca si cheltuieli.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"