Ce poate face duminica seara un cetatean al Bacaului, in asteptarea finalei Euro? Multe, evident. Cativa bacauani au ales, insa, sa mearga la Cafe du Theatre, la o inedita lansare de carte. De fapt, de manual. Pentru Internet. Sau, pentru Facebook, deoarece majoritatea românilor prin Internet inteleg, de fapt, o retea sociala.

Horea Badau, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti, a dorit sa-si lanseze Manualul de jurnalism online in Bacau, orasul de bastina al unuia dintre studentii sai, Dragos Bighiu.

Timp de mai bine de doua ore publicul format in principal din bloggeri si “feisbucisti” a discutat problemele pe care le presupune comunicarea in epoca tehnologizarii.

“Am inglobat toate cunostintele mele si munca mea de cercetare in acest manual” – a precizat autorul. Care a socat din prima clipa enuntand o teorie conform careea umanitatea va abandona textul scris si va comunica prin intermediul imaginilor. Horea Badau a dat exemplu in acest sens modul in care se comunica pe retelele sociale, unde utilizatorilor le este lene sa mai scrie ceea ce simt si se multumesc sa apese pe butoanele emoticoanelor si ale stickerelor.

O alta teorie care este confirmata de evolutia retelelor de socializare este aceea ca oamenii abandoneaza informatia reala si cauta fictiunea. Este vorba despre modul in care cetateanul modern, conectat prin intermediul dispozitivelor mobile la Retea (indiferent care ar fi aceea) fuge de realitatea dezolanta pentru a trage adanc in piept doze tot mai mari de fictiune. Care poate insemna, de exemplu, o supradoza de stiri inventate pe post de divertisment, cateva fumuri de stiri falsificate de diferiti furnizori de informatie avand interese financiare, politice sau sociale ori o siringa plina de dezvaluiri mai mult sau mai putin reale despre un lider politic sau o companie.

Si da, retelele sociale sunt un drog.

A se consuma cu moderatie!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ