O întâlnire extrem de importantă a avut-o prefectul Liviu Miroșeanu în contextul grav al epidemiei de coronavirus. Este vorba despre o întrevedere cu reprezentanții unui laborator privat din județul Bacău, specializat pe biologie moleculară, care activează în domeniul analizelor pentru probe animale.

Astfel, s-a discutat pe marginea adaptării fluxului de lucru pentru probele umane și înființarea unei capacități de analiză la nivelul județului Bacău, capabile să ofere diagnostice pentru COVID-19. „Acest virus nou este o zoonoză. Nu este un virus uman, un virus care a apărut prima dată la om, ci este un virus transmis de la animal la om. […] Avem aliniați cel puțin 3 furnizori care au echipamentele pe masă și durează 4-5 zile ca aceste echipamente să ajungă la noi, ca să creștem ceea ce deja avem. Acest lucru l-am transmis și celor de la Ministerul Sănătății, ca să înțeleagă că ne putem mări capacitatea (de analiză – n.n.), în condițiile în care se dă un acord de principiu. Din momentul în care avem acest acord, într-o săptămână, putem deveni funcționali. Echipamentul pe care îl avem este folosit în diagnostic”, au explicat reprezentanții laboratorului.

În aceste condiții, prefectul Liviu Miroșeanu a promis că se va implica pentru grăbirea tuturor demersurilor administrative, astfel încât să fie obținută mai rapid decizia la nivelul Ministerului Sănătății, subliniind că, în ultima conferință cu managerii de spitale, s-a insistat foarte mult pe faptul mărirea capacității de testare. „Evident, pe noi ne interesează, în special, ceea ce se întâmplă în județul Bacău, iar pentru analize, la momentul de față, avem cele 3 variante de lucru: Spitalul Județean care, mai devreme de 3-4 săptămâni, nu are cum să devină operațional; Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor despre care trebuie să mă interesez mai îndeaproape și, bineînțeles, acest laborator privat”, a declarat prefectul Miroșeanu.

De la reprezentanții laboratorului privat s-a mai aflat că există două tipuri de astfel de echipamente: unul care este pentru cercetare (dar, care nu poate stabili un diagnostic), și unul IVD (in vitro diagnostic), un echipament deschis, se pare, cel mai bun în momentul de față, întrucât poate stabili un diagnostic și, mai mult, pot fi utilizate kit-uri fabricate și de alți producători. „Noi nu așteptăm de la Minister să ne pună la dispoziție kit-uri, ci am făcut noi demersuri ca să le obținem noi, să nu depindem de nimeni și să fim siguri că sunt compatibile”, au subliniat reprezentanții laboratorului.

Voluntari, izolați pentru testări, pe tot timpul pandemiei

În cadrul întâlnirii, s-a mai discutat și despre importanța implicării resursei umane, șase voluntari oferindu-se să se izoleze complet în laborator. Aceștia vor rămâne izolați în laborator atât timp cât va dura pandemia, oferindu-le posibilitatea lucrării mai multor probe pe zi. „Laboratoarele care nu sunt specializate în biologie moleculară, chiar dacă vor îndeplini toate condițiile și vor avea toate echipamentele la îndemână, vor avea nevoie de cel puțin o săptămână până ce personalul se va obișnui cu metodologia de mânuire a probelor, pentru că îți trebuie o anumită manualitate și este nevoie de o curbă de învățare. De asemenea, există întotdeauna riscul ca o anumită metodă „să nu dea”, mai arată reprezentanții laboratorului privat de analize. Partea bună este că băcăuanii se bucură de sprijinul direct al specialiștilor care au instalat echipamentele din laborator, având, totodată, o legătură directă, prin Ministerul Sănătății, cu cei de la „Matei Balș”, în cazul în care întâmpină probleme pe purificare.

„Este o șansă de care suntem obligați să profităm, o șansă pe care alte județe nu o au și pe care nu trebuie să o neglijăm sub nicio formă. Îi asigur pe cetățenii din județul Bacău, că o să fac tot ceea ce îmi permite legislația și tot ceea ce ține de mine, ca să avem la Bacău o capacitate de testare pentru COVID-19 modernă, rapidă și, mai ales, suficientă! Ne așteaptă o bătălie pe care nu avem voie să o pierdem și o să mă asigur că suntem pregătiți pentru a o câștiga”, este mesajul transmis de prefectul Liviu Miroșeanu.