Alexandru Cristian Craciun, elev la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacau, in clasa a XI-a, a fost premiat cu bronz la Nationala de Tehnologii – constructii, instalatii si lucrari publice. Când avea cinci ani, a plecat cu parintii in Italia. Acolo a stat, acolo s-a scolarizat, pâna când, toamna trecuta, a revenit in tara. Abia intelegea limba româna, abia putea scrie. A invins prejudecatile, s-a autodepasit, iar acum a reusit o performanta incredibila, intr-o competitie acerba.

Pe Alexandru Cristian Craciun l-am cunoscut in toamna anului trecut. Abia venise in Bacau, tocmai din Italia (Torino), impreuna cu mama sa. A fost repartizat in clasa a XI-a D, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, la calificarea tehnician in constructii si lucrari publice. A stat in Peninsula 11 ani. De la cinci ani. Când a revenit in tara, nu stia limba româna, abia se putea exprima, nu stia sa scrie româneste.

„Abia am venit. Nici nu stiu daca imi pare bine”, mi-a spus atunci, sec. Acum, e olimpic national. A obtinut premiul III si medalia de bronz la Olimpiada Nationala din Aria Curriculara „Tehnologii” – Ploiesti, aprilie 2015, la disciplina Constructii, instalatii si lucrari publice. Locul III, intre 27 de elevi din toata tara. Elevi care stiu limba româna, care au studiat numai in tara, care sunt si ei, la fel ca el, la colegii sau licee de profil. Performanta lui insa este unica. Chiar si profesorii care il pregatesc spun asta.

PUBLICITATE

Si-a dorit un rezultat bun, dar nu a crezut ca va fi unul atât de bun

Alexandru Cristian Craciun a ramas in continuare acelasi copil modest, tacut, sincer, pe care l-am intâlnit si atunci. Si-a dorit mult sa participe la aceasta olimpiada, s-a pregatit intens, a fost sustinut de profesori, chiar si de colegi. Prin felul lui de a fi, spun acum cadrele didactice din liceu, a schimbat mentalitati, a creat o alta atmosfera de studiu, a schimbat intregul colectiv de la clasa.

„A schimbat tot. Eu l-am remarcat inca de când a venit la noi in liceu. Este un copil sustinut de parinti si care a confirmat ca isi doreste sa se remarce. Este foarte bun si la alte discipline, la matematica face calcule rapide in cap, la desen este foarte bun, chiar si la chimie va fi cooptat in concursuri de profil. Este un elev muncitor, cu un simt al umorului dezvoltat, un copil care a reusit sa faca un progres foarte mare in vorbirea si scrierea in limba româna. Suntem mândri sa putem lucra cu astfel de elevi”, ne-a spus prof. Lucia Durac, diriginta lui, dar si unul dintre profesorii care l-a pregatit pentru olimpiada.

„Este un copil sigur pe el, care rasplateste din plin eforturile parintilor. Mi-a fost foarte usor sa lucrez cu el pentru ca asimileaza rapid informatiile. In plus, este altruist si sare in ajutorul colegilor. Un copil de exceptie”, a completat si prof. Gabriela Padure Todirita. Pentru Alexandru singurul obstacol a fost (si marturiseste ca inca este) comunicarea in limba româna. Tocmai de aceea chiar a fost surprins de rezultatul bun obtinut la olimpiada nationala. „Am plecat cu gândul sa ma calific in primii 10.

Cei doi elevi sunt pregatiti de profesorii: Lucia Durac, Cornelia Piper, Gabriela Padure Todirita si Dorina Croitoru
Cei doi elevi sunt pregatiti de profesorii: Lucia Durac, Cornelia Piper, Gabriela Padure Todirita si Dorina Croitoru

Iar locul III chiar m-a onorat. Am avut retineri din cauza limbii române, mai ales la scris, dar si cu vorbitul inca imi este greu. M-a ajutat si faptul ca in Italia am studiat tot la un liceu cu profil de constructii, numai ca acolo ne puneau sa citim foarte mult din carti si nu ni se explica nimic.

Aici, nu avem carti, dar profesorii ne explica tot. E exact invers. Ma bucur de reusita si ma bucur ca am facut ca profesorii sa fie mândri de mine”, ne-a declarat Alexandru Craciun. Cocheteaza cu gândul ca in clasa a XII-a, anul viitor, va lua chiar premiul cel mare in olimpiada. Se pregateste pentru asta. Mai ales ca doreste sa-si continue studiile la Facultatea de Constructii in Iasi (unde deja este admis urmare a premiului III de la olimpiada de anul acesta).

Alexandru Afrentoaiei
Din lotul bacauan prezent la aceasta olimpiada a facut parte si Alexandru Afrentoaiei, de la acelasi colegiu, dar din clasa a XII-a G, calificarea tehnician instalator in constructii. A concurat, la nivelul lui de studii, cu inca 24 de elevi din intreaga tara. S-au acordat câte un premiu I, II si III, dar si trei mentiuni, iar Alexandru Afrentoaiei s-a clasat „imediat sub linie”, pe locul 7, cu o medie foarte buna – 8.75 (9.80 la proba practica autoCAD). Dezamagire? „Da, normal, desi rezultatul final nu a fost chiar asa rau. Important este ca m-am calificat si ca am participat. Experienta unei astfel de olimpiade este unica si greu de uitat”, a afirmat Alexandru Afrentoaiei. Povestea lui este la fel de … unica sau, ma rog, nu atât de comuna. Elevul este de loc din comuna Margineni, face naveta, e orfan de mama si mai are 10 frati. Cei mari sunt realizati, in Italia, iar cei mici – el fiind al noualea copil al familiei – sunt la „Karpen” si, respectiv, la scoala gimnaziala din sat. In ciuda greutatilor de acasa, Alexandru isi doreste sa invete, sa se realizeze pe fortele proprii, sa invinga. „Am incredere in mine. Imi doresc acum un rezultat bun si la Bacalaureat, iar apoi imi voi concentra eforturile pentru a fi admis la Facultatea de Instalatii din Iasi”, a mai adaugat. Isi doreste sa ajunga sa aiba propriul business, alaturi de fratii sai, in Italia, „dar numai dupa ce imi termin studiile superioare, si numai daca pornesc de la munca de jos. Nu-mi place sa iau nimic de-a gata, cum se zice. Asta am invatat-o tot de la fratii mei”. Pentru a putea sa mearga la scoala, Alexandru Afrentoaiei deja munceste, se implica in mai multe activitati extrascolare, este chiar si dansator in Ansamblul „Busuiocul” condus de maestrul Petrica Vlase.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Felicitari elevilor pentru performantele obtinute!Felicitari profesorilor care au sustinut valorizarea elevilor aducand un plus si imaginii scolii!! Succes in continuare pe calea afirmarii!! Munca si ambitia de a reusi nu tradeaza pe cei dotati!

  2. Elevul a avut baze temeinice prin ceea ce a studiat de a lungul timpului in scoala italiana si cu daruire iata ce a daruit! Avem elevi bine pregatiti veniti din Italia, dar daca nu intalnesc profesorii care sa i inteleaga, ajung in depresii si comportament violent!

  3. Scoala romaneasca nu este (inca) degradata si nu scoate tampiti, asa cum sustinea mai daunazi un matrafoxat aflat la conducerea tarii. Romania are profesori care isi fac meseria si tin la menirea lor. Romania are tineri care vor cu adevarat sa invete, sa se afirme, sa-si faureasca o “temelie” a bunastarii. Sa ne bucuram ca avem (inca) asemenea oameni care trec si vor sa treaca peste obstacolele dure sau anevoioase ale timpului. Ma refer aici la parinti, elevi, profesori. Felicitari tuturora despre care se face vorbire in acest material. Cei aflati pe “margine” sa ne bucuram ptr toate aceste intamplari.

LĂSAȚI UN MESAJ