23 aprilie 2024
ActualitateLa Spitalul Județean de Urgență Bacău a avut loc o nouă prelevare...

La Spitalul Județean de Urgență Bacău a avut loc o nouă prelevare de organe

– intervenția, care a durat mai bine de patru ore, a avut loc miercuri noapte și s-au prelevat ficatul și rinichii

Echipele medicale sosite de la București și Iași au făcut noapte albă, alături de specialiști de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, într-o nouă intervenție de prelevare de organe.

Familia unui pacient de 60 de ani, care a intrat în moarte cerebrală, a fost de acord să-i doneze organele, care să le aducă viață altor bolnavi aflați pe listele de transplant.



“În urmă cu aproximativ o săptămână a fost internat în Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) un pacient, în vârstă de 60 de ani, care a suferit un traumatism cranio-cerebral. După internare, în circa 24 de ore, starea lui s-a agravat progresiv, în ciuda eforturilor echipelor medicale nu s-a mai putut face mare lucru, în așa fel încât pe data de 15 mai, la ora 20.10, a fost diagnosticat cu moarte cerebrală. După discuțiile cu membrii familiei, aceștia au înțeles și și-au dat acordul pentru prelevarea organelor.

Au fost prelevate ficatul și rinichii. Este o muncă de echipă, la care colaborăm toți, dar care nu ar exista fără acordul familiei și nu putem decât să-i mulțumim pentru gestul umanitar pe care l-a făcut”, a declarat Iulian Direa, asistent șef ATI și coordonator transplant la SJU Bacău. În urma prelevării, ficatul și un rinichi au ajuns la București, iar celălalt rinichi la Iași, fiind transplantate primitorilor compatibili.

„Pregătirea și menținerea pentru prelevare a pacientului a fost asigurată de doctorița Cristina Tutunaru, medic primar ATI, după care, în gardă, am continuat eu. În timpul intervenției chirurgicale nu au fost probleme de niciun fel, dar trebuie spus că pregătirea și menținerea pacientului reprezintă pași mult mai greu de făcut decât anestezia în sine, din timpul intervenției chirurgicale. Oamenii ar trebui să privească cu mai multă îngăduință atât personalul medical implicat în prelevarea de organe, cât și pe membrii familiei care acceptă acest lucru și, practic, prin acceptul lor se oferă oamenilor șansa de a se naște a doua oară”, a spus dr. Bianca Purcărin, medic specialist anestezie și terapie intensivă, SJU Bacău. Intervenția de prelevare a durat mai bine de patru ore.

Aceasta este a doua prelevare de organe efectuată la SJU Bacău în ultima săptămână, unitatea medicală fiind acreditată din 2013 să facă astfel de intervenții.

„Azi-noapte, echipele de medici, care coordonează prelevarea de organe, s-au deplasat din nou în Bacău, la Spitalul Județean, unde au prelevat organe de la un pacient. Mulțumim familiei pentru faptul că a fost de acord cu donarea și au oferit altor persoane posibilitatea să se vindece și să trăiască, practic au salvat vieți”.
dr. Raluca Ioana Dinu, director medical SJU Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri