– Mai multi someri din judet, beneficiari ai unui proiect de formare profesionala, cofinantat din fonduri europene, reclama ca nu si-au primit toti banii din subventia care li se cuvine.
– Titulara proiectului invoca faptul ca rambursarea diferentei de bani este intârziata de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, program sustinut financiar din Fondul Social European.

Proiectul se inscrie in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si in cauza sunt 28 de someri din intreg judetul. Ei au urmat timp de trei luni (incepând cu sfârsitul lui ianuarie 2015) un curs de calificare in meseria de vopsitor industrial, organizat in cadrul proiectului “Masuri active de ocupare in sectorul aeronautic prin formare profesionala inovativa (aerotraining) ID 129302”, al carui titular este Quanta Resurse Umane SRL, din Bucuresti.

Conform contractului de subventionare incheiat intre titulara proiectului si cei 28 de cursanti, acestia trebuiau sa primeasca, dupa absolvirea cursurilor, o subventie in cuantum de 2.250 lei, daca aveau mai putin de 10 absente nemotivate sau sub 25 la suta absente motivate. Plata acestei sume s-a facut imediat dupa absolvire catre toti cei 28 de someri, dar, in data de 27.04.2015, intre cele doua parti se incheie un act aditional la contract. Acest act aditional stipuleaza:

“Se modifica prevederile articolului 3 din contractul de subventionare (…) in sensul majorarii cuantumului subventiei cuvenite de la 2.250 lei la 3.750 lei. Restul prevederilor ramân nemodificate”. Conform contractului, diferenta de 1.500 lei dintre suma finala si cea initiala ar fi trebuit sa ajunga la absolventi “in termen de maxim 3 zile lucratoare de la data decontarii de catre Autoritatea de Management POSDRU a cererii de plata inaintata de Quanta Resurse Umane”. Dar de aceasta data suma de 1.500 lei se lasa asteptata.

“Am nevoie ca de aer de acesti bani!”

“Cei de la Quanta Resurse Umane ne-au transmis ca diferenta de bani va fi virata in contul nostru in termen de 30 de zile, de la incheierea actului aditional, dar nu s-a intâmplat asa, ne-a spus Valentin Bojoaga, unul dintre absolventi. Dupa 30 de zile, timp in care nu ne-au fost virati cei 1.500 lei, am dat telefon la Quanta Resurse Umane, dar de acolo mi s-a replicat ca sa nu mai avem pretentii, deoarece ne-am primit banii prevazuti in contract”.

La rândul ei, C.M. sustine: “Nu vor sa spuna concret când ne vor fi virati cei 1.500 lei. Eu am un copil pe care il intretin singura si am nevoie ca de aer de acesti bani!”. Intr-o situatie financiara dificila se afla si Madalina Panainte, din Oncesti, tot absolventa a cursului amintit. “Nu am niciun leu, stau pe banii parintilor, ni s-a plâns tânara, in vârsta de 19 ani. Ca sa urmez acest curs am facut naveta la Bacau si am dat pe luna 250 lei pentru transport. Mi-e foarte greu!”.

Promisiuni

Contactat telefonic, reprezentantul Quanta Resurse Umane SRL nu contesta situatia sesizata de catre cei citati mai sus. Dar sustine ca firma pe care o reprezinta nu are nicio vina. “Intr-adevar, la momentul inceperii cursului subventia de participare prevazuta a fost de 2.250 lei, dar, ulterior, la sfârsit, am gasit oportunitatea de a o suplimenta, ne-a declarat Octavian Costea, managerul proiectului.

Dupa terminarea cursului au primit subventia initiala pentru care s-a incheiat contractul. Urma sa li se vireze si diferenta, rezultata din actul aditional, dar Autoritatea de Management POSDRU, la care am depus cererea de rambursare, nu ne-a decontat-o pâna acum. Nu exista, insa, niciun risc ca absolventii sa nu-si ia si restul de bani.” La finalul discutiei, interlocutorul nostru ne-a asigurat ca “spre finele lunii august, poate si mai devreme, diferenta de bani le va fi virata” absolventilor cursului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ