18 mai 2024
ActualitateLa Școala „Domnița Maria”dialog între bunici și nepoți

La Școala „Domnița Maria”dialog între bunici și nepoți

Dacă e să ne exprimăm corect, la eveniment au participat mai multe generații. Se știe că pe 1 Octombrie, alți înțelepți au stabilit să se sărbătorească „Ziua Pensionarilor”. De salutat inițiativa părintelui Radu de a invita, la acțiunea desfășurată în incinta școlii, locația este pe lângă mijlocul pasarelei de la Narcisa, personalități reprezentative pentru Bacău.  Profesorul Ioan Dănilă, Bădița Ioan Măric, pictor, sculptorul Augustin Cojocaru. Despre fiecare se pot scrie cărți, face scenarii, filme. Elevii au pregăt un program artistic dedicat celor în vârstă. Cadre didactice, mămici, bunici atente la ținuta și gulerașele scrobite purtate de nepoței. Venerabila vârstă a rămas sobră, în spatele celor mici. Sigur abia s-au abținut să nu aibă ceva de comentat. Părintele …? Bun diplomat! I-a provocat pe toți la dialog. Deschidere spre cunoaștere! Nu ce înseamnă caritate. Doar ideea de bine. Să dăruiești, să-l ajuți pe cel care nu a avut șansa ta. Ceva ce trebuie să se miște la tine în suflet, nu din obligație! Nu cu vise de înmulțit averea la păcănele. Prin muncă! Și să fentezi internetul îți trebuie studii. La Școala „Domnița Maria”, puterea factorilor, aș spune „a la en” la ce putere vreți, a venit cu exemple pe care le-au dat personalități. Experiența unor artiști consacrați, care pot și vor să mai studieze, și după câteva decenii de lecții primite de la viață, dă de gândit.

Da! Toată viața învățăm! Nu pentru o diplomă trebuie să urmezi cursurile unei universități. S-ar putea ca hârtia, în sine, cu ștampila ca la notar, în relief, să nu-ți folosească. Dar ce ai învățat acolo, studiind, rămâne.Te poate ispiti să faci și rău, nu doar bine. De aceea atomul este scos vinovat pentru că astăzi joacă țoți tenis cu el, dar nu mai vor să-l vadă ciupercă. Și vulcanii au rolul lor. Acolo energie, poluare! Aduc în contrast, spre atenție, puterea exemplului celor prezenți săptămâna trecută la Școala gimnazială „Domnița Maria” Bacău.

Otilia Zaharia, director:„Avem o continuitate în colaborarea cu Protoeria Bacău  pe bază de voluntariat. Proiecte de tip social. Au fost invitate personalități cu experiență, talent, modele de la care copiii au ce să învețe. Prin spectacolul artistic prezentat de cei mici am adus bucurie în ziua de sărbătoare, adresată bunicilor, la început de octombrie. Suntem un grup de cadre didactice implicate și după program, în acest proiect dedicat elevilor care au nevoie de sprijin material, dar și sufletesc. Școala de după școală vine în ajutorul copiilor și al părinților care provin din medii defavorizate. Împreună ne împlicăm. Este o școală de cartier, unde vin să învețe copii din toate păturile sociale. Pentru cei cinci sute, de la preșcolari la clasa a opta, care vin și învață aici, suntem pregăți și pentru scenariile provocate de pandemie. S-au făcut investiții în echipamente electronice. Am distribuit 160 de tablete elevilor care nu aveau posibilități finanaciare. Dar cel mai mult ne dorim ca învățământul să se desfășoare fizic, cu prezența în clase.”



Preot Răzvan Dimitrie Radu, asistent social al protoeriei Bacău, Centrul de sprijin pentru părinți și copii „Sfântul Ioan Botezătorul”, Școala „Domnița Maria” Bacău: „Copiii au revenit pe băncile școlii. Ne-am dorit ca această activitate să fie ca o punte între generații, pentru că la începutul lunii octombire este sărbătorită Ziua internațională a pensionarului. Avem printre noi copiii Centrului, bunicii lor, dar și bunicii din cadrul serviciului de îngrijiri la domiciliu, din cadrul Asociației „Ovidenia”. Partener al acestui proiect, prin mâncarea pe care o oferă copiilor atunci când aceștia participă la activitățile organizate aici. Nădăjduim ca oficialitățile, indiferent ce decizie vor lua în caz de pandemie, să nu-i afecteze. Cu siguranță, copiii sunt iscusiți și deștepți. Se vor adapta și vor face performanță și prin învățământul acesta. Dacă se întâmplă așa, eu cred că poate este voința și planul lui Dumnezeu.”

Luminița Lovin, profesor de 11 ani la această școală, voluntariat, organizator eveniment: „De un an activez în cadrul acestui proiect. Le dăm copiilor o masă caldă. Îi educăm, învățăm, desfășurăm activități recreative. Sunt 20 de copii beneficiari, dar centrul de consiliere este și pentru părinți. Fac din suflet ceea ce fac. Copiii s-au selectat singuri, pe criterii sociale. Nu facem discriminări. Părinții au venituri mici. Dacă nu-i ajutăm nu au șanse să învețe. Anul acesta suntem 17 profesori înscriși la voluntariat. Se vorbește de abandonul școlar. Asta încercăm să evităm!” De domnul profesor Ioan Dănilă, Bădia Măric, am mai scris. Cu sculptorul Augustin Cojocaru trebuie să mă întâlnesc, să văd ce ciocănele are în atelier. Spațiul este limitat pentru vorbe, dar sunt fotografii.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri