Iakov Goldovskiy si Ion Marian au ajuns din nou „la cutite” cu privire la soarta Rafo

– salariatii au primit vestea ca actionarul majoritar nu va achita obligatiile salariale restante si nu va intreprinde nimic pentru redresarea situatiei rafinariei – sindicatul Rafinorul a anuntat administratia intreprinderii ca va incepe o serie de actiuni de protest de amploare

Ultima speranta cu privire la redresarea situatiei companiei Rafo Onesti a murit din nou, dupa ce administratorii intreprinderii au dat de inteles salariatilor si sindicatului ca actionarul majoritar nu va achidta restantele salariale care au aparut de la inceputul acestui an si refuza finalizarea discutiilor cu eventualii investitori in rafinarie. Astfel, dupa mai bine de zece ani Sindicatul Rafinorul a hotarât initierea unei serii de actiuni de protest de amploare, care ar urma sa inceapa in dimineata zilei de 29 martie, prin blocarea accesului in intreprindere si a drumului din fata acesteia. Rafinorii s-au remarcat cu mult timp in urma, când si numarul salariatilor era mai mare, prin proteste de strada, prin blocarea drumului national si a caii ferate Adjud – Ghimes.

Acum, in Rafo mai sunt circa 430 de salariati, dar de la inceputul anului o parte dintre ei nu si-au mai primit drepturile salariale, motiv pentru care sindicatul a notificat Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau. La scurt timp, actionarul majoritar, Iakov Goldovskiy, presedintele companiei Petrochemical Holding, a transmis salariatilor ca va renunta la aducerea intreprinderii in faliment si la concedierea colectiva sau la aducerea angajatilor in somaj tehnic si va plati restantele catre angajati. „Cu aceasta noua speranta – spune liderul sindicatului, Ion Marian – am solicitat Guvernului si premierului Dacian Ciolos sa initiem o runda de discutii pentru a se gasi solutii pentru redresarea Rafo, in contextul in care premierul s-a pronuntat pentru sprijinirea unor domenii economice care mai sunt viabile. Ceea ce ni s-a dat insa de inteles in ultimele zile chiar din Rafo a omorât si aceasta ultima speranta”.

PUBLICITATE

In adrese oficiale trimise de sindicat, actionarului majoritar si administratorilor rafinariei li se reproseaza „lipsa de seriozitate cu privire la asigurarea finantarii”, chiar „lipsa de respect fata de institutiile statului care au promis garantarea unui credit pentru derularea unui program de modernizare si repornire a instalatiilor”, garantie care nu a mai fost acordata, din motive pe care actionarul majoritar le-ar cunoaste personal.
Sindicatul a anuntat ca va incepe si o serie de actiuni in instanta fata de ceea ce se intâmpla in rafinarie, in care vor acuza conducerea acesteia si actionarii inclusiv pentru trauma morala suportata de salariati si de familiile lor. Astfel, este posibil ca in intanta sa fie solicitate daune materiale in vloare de 5.000 de lei pentru fiecare salariat.
Asupra acestei situatii vom reveni cu amanunte.

„Vom solicita organelor in drept revizuirea contractelor de privatizare a Rafo, luindu-se in calcul si programul de reorganizare avansat, care trebuia pus in aplicare din vara anului 2008, dar abandonat”.
Ion Marian, in scrisoarea sindicatului catre actionarul majoritar

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. sindicat…o adunatura de profitori care inncaseaza contibutiile credulilor, isi fac vile frumoase si in final cu asta raman, ca nu fac nimic. daca patronatul nu vrea sa discute cu ei, ce rezolva ei cu proteste, drumuri blocate si alte cele? hai sa fim seriosi…

 2. blocarea drumului din fata..Sa-l vedem si pe Marian explicand cu argumente logice cum de-au reusit timp de opt ani sa ia salarii fara ca rafinaria sa produca un strop de benzina.
  Speram in lovitura de gratie data unui corrupt care nu I-a criticat niciodata pe vechii directori. Directori care ar fi avut fonduri de ceva retehnologizare la timpul respectiv insa au preferat sa fure in cardasie cu Sindicatul si muncitorii din fabrica.
  Doua bastoane si pe spinarea lui Marian pentru tulburarea ordinii publice si traficului rutier de maine nu ar fi deloc rele..

 3. La Rafo au mai ramas doar pilosii , cumetrii , neamurile si cei care nu pot mai mult , daca erau in stare plecau pe afara pe undeva, directorii care au luat salarii sute de milioane pe luna fara sa porneasca o instalatie si pensionari care iau si pensie si salariu.
  CE MAI VRETI ACUM ?
  Din cati sunteti sunteti in stare sa porniti o instalatie ?
  Ma-ndoiesc si mie frica sa asist la asa ceva.
  Dupa cum spunea Stefan, 8 ani ati luat salarii dupa maturat, cosit

LĂSAȚI UN MESAJ