24 aprilie 2024
ActualitateLa Onești se va ridica Biserica Eroilor de pe Valea Trotușului

· biserica a fost dorită, testamentar, de Regina Maria a României

La Onești se va ridica Biserica Eroilor de pe Valea Trotușului

Municipiul Onești va avea o biserică închinată Eroilor Neamului. Recent, a avut loc slujba de sfințire a locului pe care, spune protopopul de Onești, părintele dr. Ioan Bârgăoanu, „va fi construită o nouă poartă către cer, Biserica Parohiei Sf. Împărați Constantin și Elena. Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” a pornit într-o nouă călătorie atât în plan comunitar, cât mai ales în plan duhovnicesc, la finalul căreia se va afla o Biserică închinată Eroilor Neamului și Reginei Maria, purtând hramul Acoperământul Maicii Domnului. Suntem, de atunci, cu gândul și cu fapta spre o nouă poartă către cer”.

Sfințirea locului noii biserici a fost organizată de preotul paroh Nicolae Zaharia, care a reunit preoți din Protopopiatul Onești și care, alături de prea-cuviosul părinte protopop au oficiat slujba de sfințire a apei și a untdelemnului, stropind apoi fiecare colț al pământului pe care va fi zidit noul locaș de cult.



În cuvântul de învățătură, părintele Ioan Bârgăoanu a subliniat necesitatea vitală a acestui lăcaș de cult pentru comunitatea parohială, iar părintele Nicolae Zaharia a surprins această necesitate corelând-o cu jertfa eroilor neamului căzuți în luptă pe Valea Trotușului, dar și cu testamentul Reginei Maria, în care se amintea de construirea unei biserici închinată eroilor pe aceste plaiuri. De aceea, în fața bisericii se va așeza un bust al Reginei Maria, o adevărată eroină a înfăptuirii României Mari, iar în piciorul mesei Sfântului Altar vor fi puse listele cu numele tuturor eroilor căzuți în Primul Război Mondial pe Valea Trotușului, dar si numele celor care s-au născut pe aceste meleaguri moldave și au căzut în Al Doilea Război Mondial.

Cinci motive pentru ridicarea acestei biserici

Inginerul Gheorghe Bogza, pasionat de istoria zonei Onești, dar și autor al mai multor cărți de istorie oneșteană, ne atrage atenția asupra cinci motive pentru care trebuie edificat noul locaș de cult. „Motivul principal – spune Gheorghe Bogza – este cuprins chiar în testamentul Reginei Maria a României, în care ne spune: „Dorința mea fierbinte ar fi fost să înalț o biserică mică pe fostul front de la Onești și să înființez un cămin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iași, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul Marelui Război pentru Întregirea Neamului.”

Alte două motive sunt funcționarea la Onești, tot în Primul Război Mondial, a primului Spital „Regina Maria”, existența Panteonului Eroilor „Regina Maria” de lângă sediul Primăriei Onești, finalizat în 1941 de Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, în care se odihnesc osemintele ostașilor „căzuți pe aceste meleaguri în Războiul 1916-1919 de Întregire a Neamului”.

Regina Maria, la Onești în timpul „Marelui Război” (1916). În fundal se observă Biserica Sf. Nicolae

Un al patrulea motiv (de proximitate), este existența la intrarea în Onești, dinspre Bacău, tot pe Calea Mărășești, la circa 500 metri de amplasamentul noii biserici, a Obeliscului Eroilor români din Primul Război Mondial, “ridicat în 1930 din inițiativă cetățenilor”. Iar al cincilea motiv este apropierea noii biserici de „Podul Alb”, podul de metal ridicat în 1881 peste râul Trotuș, proiectat de Anghel Saligny, primul pod metalic combinat (feroviar și rutier) construit în România. Pe acest pod au trecut Regele Ferdinand și Regina Maria, mulți generali, ofițeri și soldați, în drumul lor spre linia frontului de la Tg. Ocna, pe aici s-au întors trenurile sanitare și ambulanțele “Regina Maria” pline cu răniți spre spitalele militare de la Onești, Căiuți și Coțofănești.

Și fosta stație de cale ferată din Onești, ridicată în 1884, ar fi un motiv pentru construirea Bisericii Eroilor Neamului, aceasta fiind menționată de Regina Maria, de generalul Alexandru Averescu și de mulți alții în jurnalele și memoriile lor de război.
Cei care doresc să participe la realizarea acestui gând frumos care este Biserica Eroilor din Onești, o pot face la sediul parohiei, pe bază de chitanță sau în contul bancar RO22CECEBC0336RON0035148, deschis la CEC Bank Onești.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri