2 martie 2024
EconomieLa nivel național scade numărul firmelor desființate, în județul Bacău, crește

La nivel național scade numărul firmelor desființate, în județul Bacău, crește

Într-un context economic dinamic, reflectat într-un raport recent al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), se evidențiază o tendință de creștere a numărului de radieri ale firmelor în județul Bacău.

În primele zece luni ale anului 2023, 53.491 de firme au fost radiate la nivel național, cu o scădere generală de 8,21% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

În ceea ce privește situația specifică din județul Bacău, acesta a înregistrat o creștere semnificativă de 20,07% în numărul de radieri, un fenomen care merită atenție și analiză mai profundă. O astfel de evoluție ridică întrebări cu privire la factorii care stau la baza acestui fenomen și impactul asupra economiei locale.La nivel național, Municipiul București rămâne lider în ceea ce privește numărul de radieri, cu 9.073 de firme radiate în primele zece luni ale anului 2023. Cu toate acestea, acest număr este în scădere cu 4,13%, sugerând o ușoară îmbunătățire în comparație cu perioada similară a anului anterior. Județele Cluj, Constanța și Timiș se numără și ele printre cele mai afectate, cu scăderi între 5,34% și 8,09%.

La polul opus, județele Ialomița, Covasna și Giurgiu au înregistrat cele mai mici cifre de radieri, cu scăderi semnificative cuprinse între 22,43% și 32,16%. Această situație poate fi interpretată ca un semn al stabilității economice în aceste regiuni sau al măsurilor eficiente de sprijin pentru mediul de afaceri.

În ceea ce privește Bacăul, creșterea de 20,07% a radierilor poate fi atribuită unei varietăți de factori. Este crucial să se analizeze dacă această creștere este determinată de probleme economice structurale, de schimbări în legislație sau de influențe externe cum ar fi pandemia sau fluctuațiile pieței.

Pe segmentele de activitate, se observă că comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor a înregistrat cel mai semnificativ declin, cu o scădere de 14,87%. Aceasta poate indica schimbări în comportamentul consumatorilor sau adaptarea la noi tehnologii și modele de afaceri. Pe de altă parte, sectoare precum construcțiile și agricultura au înregistrat, fie o scădere semnificativă, fie o creștere ușoară, ceea ce poate sugera schimbări structurale în aceste industrii.

În încheiere, creșterea semnificativă a radierilor în județul Bacău impune o analiză detaliată pentru a identifica cauzele și a dezvolta strategii pentru stimularea mediului de afaceri local. Este important ca factorii decizionali, guvernanții și comunitatea de afaceri să colaboreze în vederea stabilirii unor măsuri eficiente care să sprijine redresarea economică și dezvoltarea durabilă în regiune.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri