20 aprilie 2024
ActualitateLa Moinești, investiții pentru populație, chiar și în timpul pandemiei

La Moinești, investiții pentru populație, chiar și în timpul pandemiei

Am putea spune că la Moinești pandemia parcă nici nu s-a simțit în sectoarele investiții, proiecte, lucrări publice. Dimpotrivă, cu implementarea riguroasă a măsurilor de protecție, aici s-au demarat și s-au finalizat chiar unele lucrări, iar altele sunt în plină desfășurare. O lucrare așteptată de ani de zile de populație, asfaltarea tronsonului de 9,6 km al Drumului Național DN2G ce traversează municipiul Moinești, a fost terminată, dar s-au continuat și proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere interne, respectiv:

– asfaltarea străzilor 1 Mai, Păcurari, Progresului, Tazlăului și Avram Iancu (parțial), Mihail Sadoveanu, Griviței, Zorilor (zona Judecătorie), T. Vladimirescu (blocuri Cascada – zona Pripor), Atelierelor, (aprox. 3 mil. de lei din bugetul local);

– amenajarea parcărilor în cartierul Lucăcești – bloc ANL, str. G. Enescu și Complexul de servicii sociale – și a incintei din zona cantinei Liceului „Spiru Haret” (aprox. 650 mii lei);



finalizarea podului de pe strada 1 Mai (proiect finanțat de PNDL în valoare de aprox. 1,5 milioane de lei);

– amenajarea terenurilor de sport moderne la Școala Gimnazială Tristan Tzara și Școala Gimnazială George Enescu;

– lucrări finale de amenajare a zonei de agrement din parcul Osoiu;

– înfrumusețarea și modernizarea spațiilor de joacă din parcuri (s-au achiziționat mese de tenis și ansambluri de joacă în aer liber ce urmează a fi instalate în curând).

 

 

„Chiar zilele acestea am demarat lucrările de modernizare a străzilor General Nicolae Șova și Nicu Enea (3 mil. lei) iar licitația pentru amenajarea parcării de pe strada Zorilor – zona Spital (aprox. 620 mii. lei), este în plină desfășurare. Tot zilele acestea se lucrează la instalarea echipamentelor pentru serviciile de internet gratuit (wi-fi) în spații publice (Parc Tei, Parc Lucăcești, Parc Băi și Parc central). Aici cred că inclusiv pandemia și perioada de izolare ne-a arătat cât de importante sunt conexiunile on-line și tipul acesta de comunicare, iar noi, cu acest proiect, venim practic, în întâmpinarea acestor nevoi actuale ale populației”, a declarat Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

 Investiții cu finanțare externă

 Alte proiecte, cu finanțare externă, au continuat în forță:

– au început lucrările de reabilitare a Colegiului Tehnic Grigore Cobălcescu (ordinul de începere a fost semnat chiar în timpul pandemiei);

– au evoluat lucrările de reabilitare a Școlilor gimnaziale George Enescu și Ștefan Luchian și cele de construcție a Grădiniței nr. 9 (aproape finalizată);

– au început efectiv lucrările la locuințele protejate pentru persoane cu dizabilități din cartierul Lucăcești-sat și la centrul de zi din fosta centrală termică de lângă Biserica Sf. Nicolae, lucrări derulate în cadrul unui proiect derulat în parteneriat cu DGASPC Bacău în valoare de 4,7 milioane de lei.

În același timp, departamentele din primărie responsabile cu achizițiile, proiectele și investițiile au continuat activitățile și procedurile specifice în vederea demarării cât mai rapide a lucrărilor la viitoarele investiții (proiectele de mobilitate urbană, realizarea, în parteneriat cu CNI, a unei piețe-bazar în cartierul Lucăcești pe str. Căpitan Zăgănescu, cu o valoare de 1,5 mil. lei, proiectele din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Zonelor Urbane Marginalizate, proiectul realizat în parteneriat cu Spitalul Municipal de Urgență Moinești de dotare a acestei instituții medicale etc.).

 

 Eforturi și sacrificii pentru toți

 Iar pandemia a necesitat organizare, eforturi și sacrificii pentru toți și măsurile continuă să fie respectate. A fost restricționat accesul publicului în primărie, s-au popularizat intensiv mijloacele alternative de comunicare și interacțiune cu administrația locală (www.ghișeul.ro, telverde 0800.800.569, plățile on-line etc.), inclusiv ședințele de consiliul local și alte întâlniri s-au organizat cu preponderență în spațiul on-line și, mai cu seamă, s-a monitorizat (prin intermediul patrulelor mixte de jandarmi și polițiști locali) rămânerea în case, pentru cât mai mult timp, a populației. S-au anulat, din start, toate evenimentele publice programate pentru primele două trimestre și s-au redirecționat sumele acolo unde era nevoia mai mare: persoanele vârstnice și cele aflate în nevoi care au primit, în mai multe etape, pachete alimentare și produse de igienă, distribuite de personalul DAS, SVSU, Poliție locală, ONG-uri locale, voluntari, toți echipați corespunzător cu combinezoane, mănuși și măști de protecție. S-au achiziționat și două atomizoare de mare capacitate, cu care s-au efectuat acțiuni periodice de dezinfecție stradală, s-au montat tuneluri dezinfectante, personalul din primărie, la intrarea în cele mai aglomerate instituții publice, sunt cantități suficiente de biocid cu care se asigură dezinfecția frecventă a 367 de scări de bloc și unde au fost montate și distribuitoare pentru soluții dezinfectante.

„Mulțumesc pe această cale cetățenilor municipiului Moinești pentru faptul că au înțeles și respectat regulile impuse de autorități și mulțumesc întregii echipe care îmi este cu adevărat alături și care a demonstrat nu doar colegialitate ci, mai ales, prietenie și umanitate. De asemenea, mulțumesc colaboratorilor – Biserică, Jandarmerie, Poliția municipală, Pompieri, ONG – uri, voluntari care au demonstrat verticalitate și curaj și nu au dat înapoi în fața pericolului, au continuat să muncească și să se implice chiar în prima linie. Am simțit că în toate momentele grele am avut în jur o echipă, o familie, prieteni. Da, la Moinești suntem o echipă. Una învingătoare!”, a conchis primarul Valentin Vieru.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri