„O sută de ani, o sută de arbori!” au spus, marți, 23 octombrie, elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Moinești, dar și reprezentanți ai Primăriei, ai Jandarmeriei, ai Poliției municipale și Poliției locale și ai Formațiunii de pompieri.

S-a întâmplat în Parcul municipal Osoiu, pe dealul cu același nume, în care ei s-au reunit pentru a planta o sută de puieți de mesteacăn, la inițiativa Comisariatului Județean Bacău al Gărzii de Mediu. Acțiunea a fost sprijinită și de Primăria Moinești și de Direcția Silvică Bacău și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri.

Soarele și vremea frumoasă a binecuvântat, marți, acțiunea de pe Dealul Osoiu și au oferit toate condițiile pentru un eveniment reușit. Gazdele, moineștenii, s-au întrecut pe ei înșiși și au făcut din acest eveniment unul memorabil: Dealul Osoiu a fost pavoazat cu drapelul național, cu insemnele Centenarului Marii Uniri.

Membrii Ansamblului folcloric „Moineșteanca” al Clubului Elevilor din Moinești, îmbrăcați în superbe costume populare i-au întâmpinat pe participanți cu tradiționala pâine și sare și au asigurat un frumos program ambiental, care a făcut acțiunea de plantare a arborilor și mai plăcută.

Careul Arborilor Centenarului a fost trasat ca la carte. Plantatorii au pus imediat mâna pe cazmale și s-au luptat la propriu cu solul dur, uscat timp de câteva luni de secetă. Nimeni nu s-a dat însă bătut, iar la final, cu ajutorul silvicultorilor, dar și al jandarmilor, polițiștilor și pompierilor, elevii s-au putut mândri cu un veritabil parc de mesteceni, arbori pe care i-au și adoptat. Pe ramurile acestora au apărut, astfel, etichete cu numele plantatorilor, care în următoarele luni și chiar ani sigur vor mai trece prin parc să-și admire arborii.

La final, îmbrăcați în tricouri roșii, galbene și albastre, elevii au făcut cuvenita poză de grup.
Alături de elevi au venit, între alții, și primarul Valentin Vieru, dar și comisarul șef al Comisariatului Județean Bacău al Gărzii de Mediu.

„Plantarea arborilor a fost un eveniment important pentru noi, moineștenii, dar mai ales pentru tineri care au participat la această acțiune, pentru că ei au și adoptat acești arbori, care vor crește odată cu ei și vor rămâne mult timp aici.”
Valentin Vieru, primarul Municipiului Moinești

„Am avut surpriza plăcută să vedem implicare din partea elevilor de liceu din Moinești. Astfel, sper că am reușit să dăm un exemplu în plantarea de arbori, dar și în responsabilizarea elevilor în astfel de acțiuni. Organizarea șantierului în care s-a lucrat a fost excelentă. Acum așteptăm ca arborii să crească, iar noi când mai trecem pe aici să ne oprim să-i admirăm. Acum am vrut să dăm doar un exemplu prin implicare, și a noastră dar și a altor autorități.”
Ionuț Diaconu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău