La Măgirești s-a deschis seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri

    “Grădina Eroilor” – așa cum numesc locuitorii din comuna Măgirești coasta de deal pe care a fost ridicată biserica ortodoxă, dar și Monumentul închinat eroilor comunei căzuți în războaiele de apărare a granițelor patriei și de reîntregire a neamului, operă a sculptorului Gheorghe Rădulescu-Gir, a fost din nou în sărbătoare, marți, 28 noiembrie.

    Subfiliala Asociației Naționale Cultul Eroilor și Primăria, în colaborare cu Școala Gimnazială din comună, au organizat o amplă acțiune dedicată cinstirii Eroilor Neamului în preajma Zilei Naționale a României, dar și a Centenarului Marii Uniri.

    La manifestare au participat, alături de locuitori ai comunei, de elevii școlii gimnaziale și de profesorii lor, col. (r) Vasile Ilie – vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor, Constantin Dospinescu – președintele subfilialei Măgirești și vicepreședinte al Filialei Bacău Cultul Eroilor și primarul comunei, Câdă Ionică.



    Manifestările au început cu un marș solemn către monumentul eroilor, deschis de trei elevi îmbrăcați în uniformele militare care au fost purtate de armata română în Primul Război Mondial. Grupul lor a fost urmat de oficialități și de elevii care au purtat un imens drapel național.

    La monument au fost depuse coroane de flori din partea Asociației Cultul Eroilor, a Primăriei și a Școlii Gimnaziale și s-a dat onorul în memoria eroilor din comună căzuți la datorie în Războiul de reîntregire a neamului.

    Paricipanții au ajuns, apoi, la Căminul cultural, unde preoții parohi Sorin Mareș (Măgirești) și Constantin Florariu (Stănești) au oficiat un tedeum, urmat de scurte cuvântări ale preotului Sorin Mareș, primarului Câdă Ionică, directorului Școlii Gimnaziale, Nicolae Chira, și col. (r) Vasile Ilie.

    Elevii școlii au susținut, la final, un bogat și emoționant moment artistic, în care au recitat versuri patriotice și au cântat melodii dedicate evenimentelor de acum o sută de ani sau celor din zilele noastre.

    „Oaspeții noștri, sfinții părinți, dar și copiii și gospodarii comunei s-au adunat să se bucure de evenimentul organizat, de programul artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale. Părintele Sorin Mareș și ceilalți vorbiori au cuvântat emoționant și documentat despre evenimentele din 1918, pe care le omagiem și astfel intrăm în calendarul de acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri.”
    Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"