16 mai 2024
Actualitate„La Chimcomplex am văzut oportunitățile pe care le poate oferi industria chimică”

„La Chimcomplex am văzut oportunitățile pe care le poate oferi industria chimică”

  • declară unul dintre tinerii specialiști ai companiei, inginerul Vlad Rusu

Stăm, periodic, de vorbă cu o parte dintre salariații Chimcomplex Borzești despre apartenența la această mare familie care a lansat revigorarea industriei chimice în România. Astăzi, cu inginerul Vlad Rusu. Grupul industrial Chimcomplex, cu două mari combinate chimice, la Borzești (Onești) și la Râmnicu Vâlcea, s-a remarcat în ultimii ani și prin remarcabila implicare în rezolvarea problemelor salariaților săi.

 

Povestiți-ne, domnule inginer, despre dumneavoastră și cum ați ajuns să lucrați în chimie la Chimcomplex?



 

Am absolvit Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului – specializarea Ingineria Substanțelor Anorganice și Protecția Mediului – la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, promoția 2015, și masterul în Ingineria Proceselor Nepoluante, promoția 2017. Din anul 2015 sunt angajat al Chimcomplex Borzești. Primul meu contact real și intens cu industria chimică a fost în anul al treilea de facultate, când mi-am ales specializarea și, la recomandarea doamnei profesoare Liliana Lazăr, am venit pentru prima dată în Onești, la Chimcomplex, într-o vizită de studiu, unde am rămas impresionat de oportunitățile pe care le poate oferi industria chimică. Am revenit, în următorul an, în mai multe vizite pentru a-mi alege o lucrare de diplomă și pentru a colecta date la conceperea/elaborarea ei. După examenul de diplomă, am revenit la Chimcomplex pentru un program de practică timp de două luni, iar după finalizarea programului am primit și oferta de angajare. De aici, practic, începe aventura mea în Chimcomplex. După angajare, am urmat un program de încadrare și formare, unde am interacționat cu toate departamentele. Din anul 2016, am fost încadrat ca inginer de proces în Instalația Electroliză și, la sfârșitul anului 2021, am fost promovat ca șef al Instalației Electroliză.

 

Ce înseamnă pentru Onești o companie cum este Chimcomplex?

 

Fiind unul dintre cei mai mari angajatori, Chimcomplex își imprimă bine amprenta în societate prin oportunitățile oferite locuitorilor din Onești, prin programele de voluntariat, cu diferite ocazii, și prin suportul oferit liceelor de profil prin acordarea de burse școlare și finanțarea proiectelor.

 

Faceți o scurtă prezentare a tehnologiei de electroliză cu membrană de ioni și a rolului acesteia în cadrul activităților Chimcomplex.

 

Chimcomplex folosește o tehnologie brevetată UHDE, unde în celulele electrochimice echipate cu membrane schimbătoare de ioni, folosind ca materie primă saramura, sub acțiunea curentului electric, se obțin sodă caustică, clor gazos și hidrogen gazos. Referitor la rolul instalației de electroliză, în opinia mea între activitățile Chimcomplex îmi place să o numesc „INIMA Combinatului”, deoarece produsele obținute în această instalație sunt considerate materii prime pentru majoritatea fabricațiilor de pe platformă.

 

Ce provocări întâlniți în poziția profesională actuală?

 

Aproape în fiecare zi apar provocări legate de fluxul tehnologic și împreună cu tot personalul secției încercăm să le rezolvăm și să găsim cele mai bune soluții, iar la sfârșitul zilei toată lumea să plece acasă cu o satisfacție a muncii depuse, pentru a reveni a doua zi și mai motivați. Nu contest că și lucrul cu omul este o provocare.

 

Ce sfaturi aveți pentru tinerii interesați să urmeze o carieră în industria chimică?

 

Pentru a urma o carieră în industria chimică, tinerii interesați ar trebui să se ghideze după câteva criterii, care în cazul meu au funcționat cu brio:

  1. Să-și stabilească obiectivele și să gândească ce doresc să obțină în carieră;
  2. Să-și cunoască bine atuurile și calitățile;
  3. Să planifice dinainte, pas cu pas, drumul care duce spre o carieră în industria chimică;
  4. Să nu se teamă de schimbări, pentru că s-ar putea să încerce un anumit loc de muncă sau un anumit domeniu și să constate că nu li se potrivește. În acest caz, nu vă temeți să refaceți planurile;
  5. Să dea prioritate satisfacției muncii. Motivația este o parte foarte importantă a vieții profesionale. Pot fi persoane care se gândesc să țintească obiective mai mari în carieră sau își găsesc motivația în rezolvarea de mici probleme. Cel mai important este să aibă în vedere ce doresc să le ofere cariera și să încerce să găsească un loc de muncă unde să le placă în fiecare zi, iar Chimcomplex oferă această oportunitate.

 

Cum vă relaxați în afara orelor de muncă? Aveți hobby-uri sau activități preferate?

 

Fiind proaspăt tătic al unei minunate fetițe de un an și jumătate, împreună cu soția mea toată atenția ni se îndreaptă către copil și în fiecare zi facem și învățăm lucruri noi împreună. Deci, da, pot spune că cea mai bună relaxare în afara orelor de muncă este timpul petrecut alături de familie.

 

Cum vedeți evoluția industriei chimice în viitor, mai ales în ceea ce privește tehnologiile de electroliză cu membrană?

 

Industria chimică este într-o continuă dezvoltare și evoluție, iar în cazul electrolizei apar tehnologii noi, dar care funcționează pe aceleași principii.

 

Aveți planuri sau proiecte viitoare la Electroliză, care ar putea influența modul în care Chimcomplex contribuie la industria chimică?

 

Avem un plan bine structurat, care se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, pentru achiziționarea de electrocelule (elemenți GEN V) și de membrane schimbătoare de ioni, pentru a eficientiza consumul de energie și pentru a crește calitatea produselor obținute în Instalația de electroliză.

 

Ce ne puteți spune despre echipa de la Electroliză? Câte persoane sunteți?

 

Din echipa de la Electroliză fac parte 60 de specialiști: Șef de Secție, Șef de Instalație, ingineri de proces, tehnicieni DCS, compresoriști și operatori chimisti. Suntem o echipă bine închegată, trecând cu brio peste orice provocare, dând dovadă de profesionalism.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri