“Istoria e cartea de capatâi a unei natii” – spunea Nicolae Balcescu, un personaj pe care unii si-l mai amintesc doar pentru ca avea poza pe bancnota de 100 de lei de dinainte de 1989. O noua revolutie in programa scolara ameninta sa reduca la jumatate orele de istorie din gimnaziu. O materie predata dupa reguli ciudate, incât elevul nu mai intelege nimic, dupa cum mi se plângea tatal meu, profesor de istorie.

Dupa 25 de ani de democratie originala, trebuie sa ne intrebam serios: mai avem nevoie de istorie? Sa reformulez: ni se mai da voie sa ne invatam istoria?

Sa luam un text ajutator. In romanul “Principele” al lui Eugen Barbu, personajul principal, domnitorul fanariot, tine un monolog despre modul in care a reusit sa-i “domesticeasca” pe valahi: “Nenorocitii astia nu mai stiu ce sunt aceia stramosi, i-am corupt, i-am invatat sa fure, nu au o armata a lor, am tocmit mercenari tocmai ca sa-i invat sa ma stie de frica.

PUBLICITATE

Ce vrei sa mai fac decât ticalosia asta de a-i sili sa-si uite limba? imi vorbesti de o munca in spirit. Afla ca i-am surupat si in spirit. Din sapte cuvinte, trei sunt grecesti, si doua turcesti, ce mai ramâne? (…) I-am lipsit de simtul militar ca sa pot sa-i stapâneasc. Ei mai bine beau decât sa se bata si i-am invatat ca asta e o virtute. A contempla, nu a face! Cunosti un pact mai frumos cu diavolul decât acesta?”.

Eu spun de multa vreme ca ne aflam intr-o situatie asemanatoare celei in care se aflau principatele române sub stapânirea fanariota. Pentru a putea fi jefuiti mai bine, e nevoie sa fim cumintiti, sa ni se distraga atentia de la treburile importante, sa ne uitam istoria, limba si spiritul national. Tocmai de aceea ni se dau astazi istorii alternative in care ni se spune ca n-am insemnat nimic pe acest teritoriu, ca sa nu mai indraznim sa ne cerem drepturile. Pentru ei, pentru cei care se cred stapânii nostri, cei care ne fura petrolul, lemnul, pamântul si aurul, noi suntem doar niste animale bune de jug, care trebuie sa munceasca si sa taca.

Ceea ce nu stiu ei este ca pe pamântul asta, o data in veac se naste câte un Vladimirescu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Domnule RAZVAN,
    Aveti perfecta dreptate,dar sa fim sinceri,TOATA perioada ceausista Istoria
    a fost FALSIFICATA,asa ca ce va ,mai mirati, de ce nu sa facem o ISTORIE
    TEHNOCRATA,,>>>adica de pe INTERNET,e mai simplu>>>>>>??!!!

LĂSAȚI UN MESAJ