3 februarie 2023
-1.1 C
Bacău

Kuna croată a devenit istorie

HomeEconomieKuna croată a devenit istorie

Kuna croată a devenit istorie

Moneda Kuna croată (HRK) a fost eliminată din Lista cursurilor pieţei valutare publicată de BNR.

Croația – o țară des vizitată sau tranzitată și de români – a aderat la zona euro și a adoptat moneda euro ca monedă oficială. Iar rata de conversie pentru kuna croată stabilită de Consiliul Uniunii Europene este 1 EUR=7,53450 HRK.

 Croația este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie pentru kuna croată. 

În Croația, prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil.

Atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) au fost permise ca mijloace de plată pe o perioadă de numai două săptămâni după introducerea euro.

Bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă. Din ianuarie 2024, banca centrală națională a Croației va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit. Alte bănci centrale naționale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, până pe 28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8.000 HRK pe solicitant/tranzacție într-o zi.

Orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro a fost interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților orice majorare nejustificată a prețurilor, care pot impune amenzi companiei.

Alte titluri
Alte titluri

Opinii
Opinii

Ultimele știri