17 mai 2024
OpiniiEditorialKabuuum! Și fâsss…

Kabuuum! Și fâsss…

Un alt ianuarie în tranșee pentru CSM și SCM Bacău. Principalele cluburi de sport ale Bacăului fac și refac strategii, așteptând vești de pe frontul financiar. Bugetul este fie o cale de scăpare, fie o bombă care se pregătește să-ți explodeze în brațe. Cam așa merg lucrurile an de an. Acum însă, mai mult ca oricând. Și nu e vorbă goală.

Concret, în 2022, CSM Bacău- club finanțat de Primăria și Consiliul Local- a primit cel mai mare buget pe care l-a avut până acum. Iar asta s-a văzut în rezultatele echipelor de handbal (masculin și feminin) și fotbal, ca să nu mai amintim sporturile individuale. Și mai concret: dacă anul acesta va primi același buget ca și în 2022, CSM Bacău va trebui să tragă oblonul la unele secții.

Iar cele care riscă cel mai mult sunt echipa de handbal masculin din Liga Zimbrilor, în calitate de principală consumatoare de resurse financiare și echipa de volei feminin din A1, în condițiile în care ființează în baza unui protocol cu un alt club, în speță CS Știința. Același buget, fie el și ușor îmbunătățit, nu poate ține pasul cu escaladarea schizofrenică a prețurilor: de la taxe (la unele federații s-au triplat) la bareme, de la utilități la chirii, de la cazare la masă și așa mai departe. Nici SCM Bacău nu are motive să scoată liniștită capul din tranșee.

În calitate de club departamental, cea mai reprezentativă structură sportivă a județului este strâns legată de toanele- eufemism!- Ministerului Sportului. Iar MT nu pare deloc în toane bune, mai ales de când o arde cu descentralizarea și cu Strategia Națională pentru Sport. În aceste condiții, SCM depinde la rândul său- într-o măsură mai mică, dar depinde- de alocările de fonduri din partea municipalității.

„Între SCM și CSM s-au realizat, deseori, încrucișări de sportivi și antrenori care au potențat sportul băcăuan”, observa deunăzi directorul SCM Bacău, Ion Șarban, făcând referire la faptul că, atunci când SCM se afla în cumpănă, sportivi cu orizont au migrat câtre CSM și invers, morala fiind că, beneficiind de o plasă de siguranță, performerii nu au părăsit Bacăul. Până acum. Sigur, există probleme mult mai importante în Bacău decât sportul. Și cu siguranță că, în fața acestor probleme, trece pe plan secund plecarea unui luptător la Dinamo sau desființarea unei echipe.

De ani de zile, ne-am tot obișnuit să cedăm și să pierdem: ba un sportiv, ba o echipă sau alta, ba un stadion. Se poate supraviețui fără sport, chiar dacă asta nu înseamnă neapărat și că trăiești mai bine. Și totuși, sportul nu-i doar despre doar cum să alergi nebunește după o minge. E o rotiță importantă în angrenajul comunității și dintr-o altă perspectivă. Gândiți-vă cum ar fi putut arăta Bacăul dacă ar fi avut un stadion modern, o Polivalentă nouă și o arenă de tenis acoperită.

Gândiți-vă nu doar la meciurile (unele internaționale) pe care le-ar fi putut găzdui, ci și la concertele, spectacolele și la alt gen de evenimente culturale. Poate că dacă ar fi intrat într-un asemenea circuit, Bacăul nu ar fi ieșit așa de ușor dintr-un altul, cel al companiilor aeriene, de exemplu, că tot a plecat acum și Wizz-ul! OK, sportul băcăuan poate face oricând „kabuuum”. Dar, indiferent cât de zgomotoasă, explozia nu va acoperi acest fâsss care definește, de ani buni, orașul.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri