28 aprilie 2024
EconomieJudetul “falitilor”?! Insolventele au curs pe banda rulanta in 2013

Judetul “falitilor”?! Insolventele au curs pe banda rulanta in 2013

Perioada extrem de dificila a crizei a lasat urme adânci in intregul mediu de afaceri bacauan. Rezultatele se pot lesne observa studiind evidentele constituite la nivelul Oficiul Registrului Comertului (ORC) Bacau.

Institutia monitorizeaza inclusiv insolventele de la nivelul intregului judet. Astfel, statistica ORC Bacau, in care sunt incluse actele procedurale emise de instantele judecatoresti, practicienii in insolventa si persoanele autorizate si publicate in Buletinul Periodic al Insolventei, releva ca, in 2013, in tot judetul, au intrat in insolventa nu mai putin de 403 firme, in usoara scadere fata de anul precedent.

Cele mai multe firme aflate in aceasta situatie activau in domeniile comert si constructii. Cert este ca o parte dintre companii apeleaza la acest artificiu in ideea ca astfel vor reusi sa depaseasca dificultatile financiare. Partea ingrijoratoare este faptul ca au intrat in insolventa multe dintre companiile medii.



Specialistii pun situatia in crestere a insolventelor pe seama lipsei lichiditatilor la nivelul companiilor, dublata de faptul ca firmele nu pot accesa noi finantari, din cauza creditelor neperformante.

Astfel, supraindatorate peste nivelul maxim al suportabilitatii, firmele nu au mai putut obtine imprumuturi de la banci, acestea fiind concentrate mai mult pe recuperarea banilor de la rau-platnici. La aceste cauze se pot adauga si deciziile defectuoase de management al riscului de credit, precum si procesul continuu al dezinvestirii in companiile respective. Din pacate, analistii prevad vremuri grele pentru firmele românesti si in acest an.

“Nu se vede cum nu merge economia? Agentii economici nu mai fac fata platilor, intervine blocajul, iar in completare, fiscalitatea marita etc. Toate aceste lucruri au dus, practic, la incetarea platilor la anumite societati si la intrarea lor in insolventa. Problema este ca, intrând in insolventa, putine societati mai ies din aceasta stare, in urma planului de redresare intocmit de creditori. Din pacate, multe firme ajung in faza de faliment”.
Marcel Bulischi, presedintele Corpului Expertilor Contabili si a Contabililor Autortizati din România (CECCAR) Bacau

El mai spune ca, din pacate, efectele se vor resimti dur si asupra bugetului general al statului, intrucât se vor incasa mai putini bani. In plus, greul va cadea si mai mult pe firmele care inca mai au activitate.

“E clar ca, inchizându-se societatile, nu se vor mai incasa impozite si taxe. Daca firmele functionau, se incasau bani la bugetul consolidat al statului, sub forma impozitelor, a taxelor, a impozitelor pe profit, a TVA-ului, dar si a impozitelor pe salarii, a contributiilor la sanatate, somaj, pensii etc.”, completeaza Marcel Bulinschi.

Reactii de aceeasi natura se inregistreaza si din partea oamenilor de afaceri bacauani. Acestia sustin ca fenomenul de criza este cel care, practic, le-a inchis afacerile. “Regiunea Nord-Est este in continuare in criza.
[HIDEPOST]
Productia industriala a zonei nu a crescut, fata de ce se intâmpla la nivel national, de exemplu”, crede Marinel Mironeasa, reprezentantul local al Uniunii Generale a Indistriasilor din România (UGIR – 1903). El sustine, insa, ca insolventele se datoreaza si legislatiei care a permis prea usor patronilor folosirea acestei posibilitati, a insolventei.

Sunt firme care s-au folosit de aceasta masura nu neaparat a pentru ca au fost in impas financiar, ci mai curând pentru a apela la tot soiul de inginerii financiare, ingropând astfel creditorii. Si aici nu ar fi vorba numai de banci sau de Fisc, ci si de partenerii de afaceri de buna credinta care au livrat firmelor intrate in insolventa produse sau servicii a caror contravaloare nu o mai pot nicicum recupera. Interesant este ca societatile comerciale cele mai multe si-au cerut singure insolventa, in putine cazuri procedura fiind declansata de creditori.

In felul acesta, firmele scapa de orice forma de executare silita. O solutie mult mai corecta, spun specialistii, ar putea fi restructurarea eficienta la nivelul companiei, prin continuarea activitatii si asezarea firmei pe un nivel care sa-i permita rambursarea imprumuturilor. [/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri