Joaca de-a școala

3

Școlile au fost năpădite, spre disperarea profesorilor, de niște jucărioare aparent inutile care sunt mânuite cu mare dexteritate de școlari chiar și în timpul orelor. Kendama și fidget spinnerul au dus la disperare profesorii din întreaga țară pentru că elevii, în loc să fie atenți la ore, se joacă. Oficial, cică pe elevi îi ajută să se calmeze să-și trateze stress-ul. Neoficial, întreb și eu: de unde stress la copii de clasa a cincea? Știu ei ce e ăla stress? Că am mari dubii că la 12 ani ai astfel de probleme.

Și chiar dacă spinnerul ar ajută la combaterea stressului, prețul este cam mare: fiecare copil care se joacă în timpul orei, distrage atenția celorlalți.

Așa că, mai mult că sigur, ne aflăm în față unei alte victorii a marketingului care a reușit să convingă cumpărătorii să achiziționeze un produs inutil.

Problema este, însă, mai complicată. Jucăriile au ajuns să fie reținute de profesori pe durata orelor și date înapoi proprietarilor doar în pauze. Păi să fi avut, pe vremea noastră, tupeul de a ne aduce la școală jucăriile că să le folosim în timpul orelor! A două zi ne trezeam cu părinții chemați la școală și informați despre problemă. Astăzi, însă, disciplina a fost puțin evacuată din unitățile de învățământ și, odată cu disciplina și cheful de școală a majorității copiilor.

Părinții au impresia că școala trebuie să le educe odraslele; e o concepție puțin greșită: educația se face în familie, la școală se transmit cunoștințe. Iar dacă nu există un mediu prielnic acestui transfer de cunoaștere, elevul vine degeaba la cursuri.

Ne plângem că școala scoate idioți și că nu mai există învățământ dar nu vedem bârnele din ochii noștri. Fără educația de acasă și fără disciplina școlii, nu vom produce altceva decât cel mult dj-i, coafeze, cântăreți și specialiști în social media (postaci pe FB, adică). Nu că nu ar fi nevoie și de așa ceva, dar nu e suficient pentru o societate care are nevoie și de medici și de ingineri, juriști, economiști sau chiar și de politicieni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Jucarii mai tampite decat astea eu nu cred ca am mai vazut. Pai da’ astea-s jucarii?! Unde-s pistoalele cu bile de erau teroarea fetelor cu fustita, unde-s prastiile din sarma cu capse, unde-au disparut pistoalele cu apa, tevile cu cornete cu bold sau “injectoarele” cu bete de chibrit?! Copiii sunt mereu copii, cauta halca…e normal….problema e ca daca mama ajungea la scoala “chemata” vreo juma’ de an nu mai aveam curaj nici sa respir la ore. Azi?!… ma-sa le pune-n ghiozdan kendama aia doar-doar scapa mai repede dimineata de gura handicapatului…faca ce-o vrea-n viata, ea (crede) si-a indeplinit misiunea: l-a fatat pe fata pamantului.

  2. nu zic ca nu aveti dreptate, dar gresiti ca generalizati. nu toti copiii au astfel de jucarii (desi ei isi doresc, multi parinti nu vor sau nu considera necesara astfle de jucarii) si unii chiar merg la scoala ca sa invete. sincer, nu stiu daca ceilalti sunt deranjati de cei care folosesc kendama sau spinner, dar nu vad cum sa foloseasca kendama in timpul orei. daca se intampla asa ceva, cred ca se intampla si din cauza conducerii (de ce-i lasa ?) si a invatatorilor/profesorilor in particular. multi din ei intarzie la ore, nu stiu sa predea cat sa faca ora atractiva si sa le capteze atentia/interesul. nici nu mai vorbim de presiunea notelor, a calificativelor, a “nevoii” de a merge la meditatii …asa ca ati aflat de ce sunt copii de 12-13 ani stresati. daca nu va este clar, va pot explica mai clar.

    • da, da, de vina sunt altii, noi niciodata. Cum sa urle copiii nostri fantastici la profesori, cum sa se joace in ore, cum sa arunce ingerasii astia cu ghemotoace de hartie in profesori!? Astea-s numai inventii, copiii nostri sunt cumintenia pamantului, doar profesorii si invataorii sunt rai si nu fac treaba cum trebuie, de asta nici nu mai invata copiii…. Hai, serios, mamaie! Tu pe ce lume traiesti?!

LĂSAȚI UN MESAJ