Je suis St. Petersburg?

3

Când au fost atentatele de la Paris, toată lumea și-a vopsit poza de profil de pe FB în culorile Franței și a ieșit în stradă cu pancarte pe care era scris “Je suis Charlie”. Când a avut loc tragedia de la târgul de iarnă de la Berlin, toți au strigat “Je suis Berlin” iar când au fost atentatele din Turcia, la fel s-a umplut globul de “Je suis Istanbul”.

Chipurile, în felul acesta se arată solidaritatea cu țările afectate de terorism. Luni s-a produs un atentat la Sankt Petersburg, al doilea oraș al Rusiei.

Au murit 14 oameni și au fost răniți peste 50. Lumea întreagă a rămas mută, nu a mai ieșit nimeni în stradă cu pancarte “Je suis Sankt Petersburg”, nu s-au mai vopsit pozele de profil în culorile Rusiei iar poarta Brandenburg din Berlin, pe care s-au proiectat drapelele țărilor atacate de teroriști, a rămas neluminată.

Păi, cum să-ți arăți solidaritatea cu Rusia, care, după cum ni se spune în fiecare zi, este mama tuturor relelor din lume sau măcar din Europa, care are legiuni întregi de ziariști care ne spală pe creier cu fake-news și care atacă cibernetic alegerile din “Lumea liberă”?

Evident, pe morți nu-i ajută cu nimic că unii ies cu pancarte și-și declară solidaritatea; pentru cei vii, însă, e evident că lumea se împarte în două categorii: cetățenii superiori, aș zice, de rasă pură, care trăiesc în vestul Europei, și cetătenii inferiori, din restul lumii. Dacă un cetățean din clasa superioară moare într-un atentat, este o tragedie mondială, dacă 100 de cetățeni inferiori sunt ciuruiți de teroriști, e doar o statistică și o știre discretă la TV.

Din acest punct de vedere, dresajul a funcționat perfect. Pentru că nu cred că mai e nevoie să subliniem că manipularea prin fake-news ar fi o marcă înregistrată rusească; în fapt, la capitolul acesta, rușii ar trebui să ia lecții de la Occident. Totuși, ceea ce nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă cei care demonizează Rusia și care ne explică faptul că nu e bine doar pentru că există această țară, este că efectul de bumerang al campaniilor media produce, în întreaga lume, efecte perverse.

Bunăoară, există un procent semnificativ de români care nu mai gustă propaganda occidentală și care au simpatii pro-Putin. S-a întâmplat la fel ca în cazul conflictului din Siria, pe care media occidentală, preluată mot-a-mot de cea românească, a încercat să-l prezinte ca pe unul de eliberare de sub dictatura lui Assad, dar care s-a dovedit a fi, de fapt, o agresiune dirijată din exterior pentru a pune mâna pe resursele țării.

Veți fi surprinși să vedeți cât de puțini români mai cred în ceea ce spune presa națională despre conflictul din Siria și câți se informează din surse alternative, inclusiv de pe paginile de FB ale soldaților sirieni, foști studenți la noi în țară.

Revenind la problemă, faptul că se duce o campanie de demonizare a Rusiei nu mai e un secret și generează reacții adverse. Nu spun nici că e bine, nici că e rău, doar constat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. De vreo 300 de ani tot am avut “treaba” cu rusii in coasta noastra, acum vrem sa vedem cum o fi si cu americanii. Deocamdata, 99% dintre romanii plecati la munca sau la furat in afara granitelor tarii au ales vestul, ceea ce demonstreaza destul de clar optiunile poporului roman…desigur, in urmatorii 20-30 de ani vom scapa in mod natural si de pensionarii comunisti care nu vad mai departe de 10 ale lunii (sau cand se dau pensiile) si de trandafirii de pe cupon si dupa vom fi si noi in lumea civilizata. Trist ca in atentate mor oameni de rand si niciodata cei care produc cauzele acestor atentate.

 2. Ipocrizia occidentală nu poate fi depășită decât de numărul victimelor produse tot de ei în epoca colonialistă.
  Concret, revenind la subiect, așa cum Franța avea în al doilea război mondial tancuri cu douăsprezece viteze, două înainte și zece în marșarier, așa au împărțit și sentimentele în funcție de cine are ghinionul să fie victimă.
  După Sînt Ion 2015, când cu atentatul de la Charlie Hebdo, toată Europa, ba chiar tot mapamondul, s-a grăbit să-și facă selfiuri cu „Je suis Charlie”, arătându-și solidaritatea față de viețile pierdute.
  În decembrie 2015, chiar de Crăciun, mor nouăzeci și doi de oameni în urma unui accident aviatic. În fine, oameni le spunem noi, dar occidentul, înainte să înceapă să pună steaguri și să aprindă lumânări a cerut pașapoartele victimelor și, stupoare, erau…. ruși…
  Drept recunoștință pentru manifestările de solidaritate ale lumii, semi-docții de la Charlie Hebdo nu numai că nu arată niciun pic de empatie sau lacrimă în colțul ochilor, ci din contră. Țineți-vă bine… o să pară șocant dar e adevărat: au publicat caricaturi pe prima pagină în stilul caracteristic de semianlfabeți (care se exprimă prin desene și scriu cu litere mari, că altfel nu știu). Au luat în râs moartea a aproape o sută de oameni nevinovați, după ce toată lumea fusese alături de tragedia lor cu aproape doi ani în urmă. Caricaturile ziceau că :„Vești proaste, păcat că nu era și Putin în avion”, și corul armatei ruse își va schimba repertoriul cu „AAAAAAAA”, adică urletele de groază ale celor care se prăbușeau.
  Liberté, égalité, jale cu două vitezé…

 3. Peste tot in lume se manipuleaza si s-a inamplat acest lucru de mult timp. Ca sa obtii o informatie corecta trebuie sa gasesti o sursa corecta. Cand a fost corect cu noi, romanii, occidentul ? cand au fost corecti cu noi rusii, niciodata, mereu am fost pacaliti umiliti, prostiti, dar cu ajutorul nostru, a conducatorilor nostri de cele mai multe ori, daca ne uitam in spate de circa o suta de ani. Astazi nu s-a schimbat nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ