Patriarhia Româna, în parteneriat cu Jandarmeria Româna si cu sprijinul Institutului National de Transfuzie Sanguina, a organizat un program de donare de sânge, care s-a derulat saptamâna trecuta, de luni pâna vineri, in mai multe judete din tara. Actiunea face parte din campania nationala „Doneaza sânge! Salveaza o viata!”, initiata de Patriarhia Româna în anul 2013 si ajunsa la a XI-a editie.

De aceasta data s-a facut apel la jandarmi, iar câteva zeci de cadre ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Bacau au mers, vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bacau unde au donat sânge.

„Aceasta campanie are ca scop informarea si constientizarea cu privire la nevoia reala de sânge pentru transfuzii din spitalele românesti, cresterea numarului de donatori si îmbunatatirea stocurilor sanguine. Jandarmii bacauani participa constant la astfel de actiuni, desfasurate a nivel de unitate, dar avem colegi care sunt donatori fideli si vin sa doneze chiar si in afara actiunilor organizate”, a declarat lt. col. Sebastian Cretu, ofiter de relatii publice la IJJ Bacau.

Gestul jandarmilor poate fi urmat si de alti bacauani, pentru ca sunt multi bolnavi a caror viata depinde de transfuziile de sânge. „Ma asteptam sa vina mai multi donatori, fiind o campanie anuntata. La momentul de fata avem deficit la toate grupele de sânge negative si, de obicei, sunam donatorii pe care-i avem in baza de date ca sa vina sa ne ajute. Problema este ca populatia imbatrâneste si nu reusim sa stimulam tinerii sa vina la donare”, a declarat dr. Adriana Ghinda, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina (CTS) Bacau.

Donatorii sunt cam aceiasi, dar de multe ori apartinatorii bolnavilor care au nevoie de sânge se mobilizeaza si ei si vin sa doneze, impreuna cu rude, prieteni, colegi. In fiecare zi, la CTS Bacau se inregistreaza in jur de 40 de donari, dar pe timpul verii numarul se reduce. Pentru fiecare donare o persoana primeste 7 tichete de masa, o zi libera de la serviciu si 50% reducere la abonamentul de transport in comun pe o luna. Cei care sunt fideli, beneficiaza, o data pe an, si de un set gratuit de analize medicale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ