In Saptamâna Mare a Pastelui, jandarmii de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Bacau le intind o mâna de ajutor celor aflati in suferinta, pe un pat de spital. Militarii au mers la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Bacau unde au donat sânge, atât de necesar pentru a salva vieti. Nu sunt la prima actiune de acest gen si a devenit chiar o traditie pentru ei sa treaca pragul centrului. Printre jandarmii donatori se numara si capitanul Adrian Dima, care a raspuns la fiecare campanie demarata de unitate. „Donez cam de doua ori pe an si facem acest lucru din constiinta si din dorinta de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Sunt multe persoane care sufera si de câte ori s-a anuntat ca este criza de sânge ne-am mobilizat si am venit. Trebuie sa ne gândim ca si noi putem ajunge in situatia de a avea nevoie de sânge si ne-am bucura daca am fi ajutati”, spunea cpt. Dima, un ofiter care a participat la misiuni internationale in Kosovo si Afganistan, unde riscurile erau la tot pasul.

O actiune laudabila

Conducerea Centrului de Transfuzie Bacau spera ca exemplul jandarmilor sa fie urmat de cât mai multi bacauani. „Este o actiune laudabila si ne dorim ca si alte institutii sa procedeze la fel. Recent am avut un grup de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Nevoia de sânge este in spitalele din toata tara si ne bucuram ca avem donatori”, ne-a declarat dr. Adriana Ghinda, directorul CTS Bacau. Orice bacauan sanatos poate dona sânge daca are o greutate de peste 50 de kg. Inainte de a dona este examinat medical si i se testeaza hemoglobina si glicemia. Sângele recoltat este supus apoi unor analize amanuntite, iar o data pe an donatorul poate solicita buletinul de analize medicale pentru a sti care-i este starea de sanatate. (Geta P.)

„Pentru a veni în ajutorul persoanelor în suferinta, aproximativ 50 de jandarmi din cadrul IJJ Bacau vor dona sânge. Activitatea a demarat la Centrul de Transfuzie Bacau si continua în municipiile Onesti si Moinesti în perioada urmatoare. Speram sa sensibilizam cât mai multi cetateni cu privire la importanta donarii de sânge.”
lt. col. Sebastian Cretu – ofiter relatii publice IJJ Bacau

Beneficiile materiale ale donarii

– 7 tichete de masa pentru produse alimentare (val. 9,35 lei/bucata)
– o zi libera de la serviciu, in ziua donarii, pentru salariati si o zi de scutire de frecventa la cursuri pentru elevi si studenti
– 50% reducere la abonamentul pentru transportul in comun pentru o perioada de o luna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Am facut acelasi lucru, din initiativa proprie. Atitudinea celor de la Centru, lasa de dorit. Am fost intrebata, pe un ton acru, daca am de lucru(sunt profesor), fapt ce demonstreaza ca merg sa doneze doar amaratii, ca sa mai faca rost de un ban. I-as plati pe cei de acolo in functie de numarul de donatori.Asta ar schimba atitudinea.

LĂSAȚI UN MESAJ