25 aprilie 2024
ActualitateItești: Comuna a rămas fără apă din cauza unei facturi disputate la...

Itești: Comuna a rămas fără apă din cauza unei facturi disputate la energia electrică

Pentru că primaria din Itești nu ar fi achitat o factură mai veche, de prin 2018, furnizorul de energie a sistat alimentarea comunei. Primarul este de negăsit, și de autoritățile județene, și de angajații primăriei. Nici localnicii nu au avut cui să se plângă. Prefectul a trimis în teren corpul de control pentru a verifica datele problemei.

De mai bine de o săptămână, câteva zeci de familii din Itești au rămas fără apă la robinete. Neajunsul a apărut după ce furnizorul de energie din zonă a decis să sisteze alimentarea comunei. Decizia extremă i-a afectat atât pe localnicii din satele Ciumași și Itești, racordați la sistemul public de apă al comunei, cât și instituțiile publice – primăria, scoala, poliția, dispensarul etc. care, în prezent, nu au curent la prize și nici apă la robinete. Motivul sistării alimentării cu energie a comunei ar fi o presupusă factură neachitată încă de prin … 2018.

Am încercat să luam legătura cu administrația comunei, dar primarul Norocel Ciubotaru nu a răspuns solicitărilor noastre. Am avut noroc mai mult cu „vicele” localității, Petrică Burcean, de la care am aflat că furnizorul de energie a „descoperit” niște facturi mai vechi, de prin 2017 – 2018, neachitate. „Noi am plătit, la zi, toate facturile. Chiar avem achitate în plus, peste 100.000 de lei. Nu știu de ce ne-au tăiat curentul. Noi bani avem, dar dacă nu ni s-a emis nicio factură … Toate facturile de până acum au fost achitate la zi. Eventual, dacă vom primi o factură, să ni le eșaloneze, pentru că e o sumă mare, de vreo 80.000 de lei”, ne-a declarat viceprimarul Petrică Burcean.



Fântânile – unica soluție, deocamdată

Din păcate, urmare a acestei situații, locuitorii comunei nu au apă pentru băut sau pentru menaj. La fel și cei care cresc animale sau care au au grădini în care au cultivat diverse legume. Prin urmare, oamenii sunt nevoiți să se întoarcă la vechile surse de alimentare – fântânile și puținele izvoare din zonă. În aceste condiții, Prefectura a trimis corpul de control pentru a verfica, la fața locului, datele problemei. Totodată, în comună au ajuns și specialiști de la Direcția de Sănătate Publică Bacău, care verifică impactul lipsei apei, întrucât o mare parte din comună se alimentează, de la subteran, cu ajutorul pompelor.

„Am primit și noi o petiție, motiv pentru care acolo se află, acum, la primăria Itești și corpul de control de la noi, pentru a verifica în amănunt situația semnalată de localnici. Inclusiv a aspectelor privitoare la contextul în care primăria nu ar fi achitat facturile la energie, deși dispunea de banii necesari. Dar, vreau să am mai întâi o imagine clară, vizavi de această chestiune. Problema este că primarul este de negăsit, nu le răspunde nici angajaților primăriei, secretarului, șefului de la Juridic, de la Economic”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.

Recalculare abuzivă

Am reușit, până la urmă, să discutăm și cu edilul din Itești, Norocel Ciubotaru, care, din spusele acestuia, era implicat în rezolvarea problemei, participând inclusiv la concilieri cu furnizorul de energie. „Nu e vorba de nicio factură, ci despre o recalculare, abuzivă, pe cinci ani de zile. Culmea e că ei (furnizorul de energie n.r.) ne emit o factură, la sfârșitul anului, și-mi spun că soldurile sunt zero, pentru ca, ulterior, în 2022, luna a treia, să ni se trimită o notificare de plată prin care suntem anunțați că am de plătit 88.000 de lei, pentru cinci ani de zile.

Or, pe lângă faptul abuziv de a emite cinci facturi pentru același consum, legea mai și spune clar că, după trei ani, facturile neîncasate se prescriu ”, ne-a declarat primarul din Itești. Cert e că oamenii vor să se rezolve cât mai rapid problema curentului și, implicit, a apei, mai ales că se anunță zile caniculare, în acest sezon. Interesant e că directorul companiei de energie electrică ar fi anunțat că s-a dat ordin de rebranșare încă din data de 15 iunie, însă pompele de apă nu funcționează nici în prezent.

„Am făcut plângere, în instanță și la ANRE. Pentru că nu aveau voie, prin lege, să mă debranșeze de la sursele vitale de apă ale comunei. Mai ales că, de o săptămână, eu le-am tot trimis responsabililor locali ai furnizorului de energie dovezi – poze, număr de sigiliu și zeci de adrese – prin care-i anunțam că mi-au tăiat alimentarea cu energie electrică a pompelor de apă”, a încheiat primarul Norocel Ciubotaru.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri