Oficial, in 1962, URSS a incercat sa instaleze rachete nucleare in Cuba si numai insistenta cu care presedintele Kennedy a presat Moscova in timpul celor 13 zile de criza a determinat retragerea armelor din coasta Americii. Lumea fusese salvata inca o data.

Cam asta ne spune istoria ca s-a intamplat. Cu singurul amendament ca totul este fals.

Documente recent declasificate releva faptul ca incercarea de a instala rachete nucleare in Cuba ar fi fost o reactie a lui Hrusciov la maniera in care SUA impinsese propriile rachete nucleare la granitele URSS.

PUBLICITATE

In ciuda a ceea ce ni se spune astazi, la vremea respectiva, arsenalul atomic al SUA era de sapte ori mai mare decât cel al URSS iar americanii aveau in vedere o lovitura nucleara preventiva impotriva rusilor.

In paranteza, sa notam ca americanii refuzasera, in 1945, ideea lui Churchill de a bombarda atomic URSS inainte ca Moscova sa-si creeze propria arma nucleara.

Istoria a consemnat, insa, ca Hrusciov s-a jucat cu focul iar Kennedy a devenit eroul Lumii libere, când, de fapt, presedintele american a fost cel care a impins lucrurile catre criza.

Daca vi se pare ca regasiti o asemanare cu evenimentele din zilele noastre, nu cred ca e doar o coincidenta.

Ca si in 1962, SUA si-au mutat bazele militare in Turcia, instaleaza “scuturi antiracheta” in România si Polonia, inarmeaza Tarile Baltice, fac jocurile in Ucraina.

E semn ca Marile Puteri nu au invatat nimic din experienta crizei de acum 50 de ani.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ