Diferenta dintre noi si lumea cu adevarat civilizata este ca, in vreme ce in România toate dezbaterile se poarta pe baza de onomatopee si invective, la ei argumentele sunt la mare pret. Asa-zisele elite intelectuale ale tarii noastre sunt prizonierele unor curente de gândire care au fost la moda acum 2-300 de ani.

Dar asta nu le impiedica sa incerce zi de zi sa ni le impuna. Din acest motiv, dezvoltarea României este blocata deoarece atât politicul, cât si economicul trebuie sa se conformeze regulilor intelighentiei.

Iar daca elitele susti, de exemplu, ca populatia saraca nu trebuie sa primeasca ajutoare pentru ca, astfel, s-ar lenevi, atunci politicul trebuie sa dea o lege contra ajutoarelor sociale. Nu conteaza ca aceeasi teorie era folosita si pe la inceputurile capitalismului pentru a justifica salariile mici platite muncitorilor si nici ca tari cu traditie capitalista de necontestat nu doar ca ajuta saracii, dar creeaza mereu programe de sprijin a celor defavorizati.

PUBLICITATE

De exemplu, dupa Finlanda, Canada si Olanda, Japonia a decis sa acorde vouchere tinerilor cu situatie materiala delicata. Masura doreste sa revigoreze consumul acestei categorii sociale dupa ce s-a constatat ca tinerii sub 34 de ani si-au redus cheltuielile cu 11,7% pe an.

Dupa cum spuneam, Japonia nu este singura tara care adopta astfel de masuri; in noiembrie trecut, institutia finlandeza a asigurarilor sociale a propus ca veniturile de pâna la 800 de euro lunar sa nu mai fie impozitate.

In luna februarie, autoritatile din provincia canadiana Ontario au anuntat ca vor lansa in cursul acestui an un proiect-pilot pentru introducerea venitului minim iar Elvetia urmeaza sa organizeze un referendum in aceasta problema cât de curând.

Problema este serioasa si merita o dezbatere la fel de serioasa. Inca de la inceputul crizei economice, autoritatile române au luat masuri care, in final, au determinat scaderea consumului si, in consecinta, agravarea crizei.

Mai catre noi, toate masurile luate pentru stimularea consumului au fost criticate si, ulterior, anulate sau modificate.

In plus, elitele” românesti fac crize de isterie când este vorba ca Statul sa ajute categoriile defavorizate si pun, de fiecare data placa populista cum ca saracii isi beau ajutoarele.

La fel ca economistii clasici care preziceau ca o crestere a salariilor ar fi determinat muncitorii sa faca mai multi copii, teorie ce a fost contrazisa de realitatea istorica a Europei Occidentale.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Totul este despre impozitul unic pe profit…nu poţi impozita pe cel cu 800 ron la fel cu cel ce face milioane. Şi nu numai: degeaba strângi la buget sume mari dacă ele sunt sifonate tot către averile mari. Oricum, orice îmbunătăţire a traiului muncitorilor de obicei s-a făcut cu împingeri, huiduieli, înjuräturi şi măsuri represive ale forţelor de ordine, aşa că, mămăligarii României de astăzi nu prea au şansă la venituri mai mari…tac, fac şi înghit/rabdă orice.

LĂSAȚI UN MESAJ