Ai zice ca intreaga tara a asteptat atâtia ani de zile cu sufletul la gura sa se dea legea anti-fumat. Dupa câta bucurie este pe retelele sociale, ai zice ca interzicerea fumatului in spatiile publice a fost dorinta cea mai fierbinte a intregului popor.

Acum, dupa ce se va risipi fumul artificiilor, haideti sa ne uitam la consecinte. Ca sa nu fie discutii, precizez ca nu mai sunt fumator de multi ani, de când am decis ca pasiunea devenise prea costisitoare pentru bugetul personal. Insa, masura – aplaudata acum la scena deschisa – este una care genereaza o serie de consecinte.

In Anglia, decizia a fost luata acum vreo zece ani si a avut ca efect inchiderea a mii de pub-uri. Cam 1000 pe an, dupa socoteala ziaristilor britanici. Nu vorbim acum despre efectele asupra sanatatii, vorbim de niste realitati economice. Suntem pregatiti de o inchidere in masa a barurilor si cafenelelor? Cu toate consecintele care decurg – somaj, scaderea incasarilor bugetare si asa mai departe?

PUBLICITATE

Pentru ca, daca lasam la o parte ipocrizia, o sa vedem ca lumea nu da navala in localurile in care nu se fumeaza. Singura cafenea din Bacau in care era fumatul interzis s-a inchis anul trecut. A mai fost acum 10 ani o incercare de a crea o ceainarie in care sa nu se fumeze, undeva pe strada Vasile Alecsandri, si s-a inchis dupa câteva luni. Daca va amintiti, acum câtiva ani, s-a mai dat o data legea asta, in care se interzisese fumatul in restaurante si s-a revenit, ulterior, permitându-se localurilor sa se declare pentru fumatori sau pentru nefumatori.

Recapitulând, tigarile nu se interzic, dar se interzice fumatul in restaurante. Vânzarea tigarilor aduce bani la buget, fumatul in localuri aducea clienti si, implicit, bani, in sectorul privat. Interzicerea fumatului este un lucru frumos la nivel declarativ, o cauza nobila pentru care s-a luptat din rasputeri pe facebook, insa, produce efecte pe care sustinatorii legii anti-fumat nu le-au prevazut. Dar, dupa cum spunea cineva, nefumatorii vor putea respira aer curat in timp ce-si vor ineca ficatul in alcool.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ