Schitul "Nasterea Maicii Domnului" din Oituz / sursa foto: www.crestinortodox.ro

– doi ieromonahi de la Schitul “Nasterea Maicii Domnului” din Oituz, judetul Bacau, protesteaza impotriva pozitiei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române fata de hotarârile Sinodului Panortodox din insula Creta

Discutiile distonante pe marginea ultimului sinod panortodox desfasurat in urma cu o luna pe insula Creta au atins, se pare, si comunitatea crestin-ortodoxa din judetul Bacau.

In urma cu putina vreme, ieromonahii Macarie Banu, staretul Schitului “Nasterea Maicii Domnului” din Oituz, si Atanasie Parfeni au publicat in mediile virtuale de comunicare un protest pe care l-au remis IPS Ioachim, ahiepiscopul Romanului si Bacaului.

PUBLICITATE

„Incepând cu Duminica Sfintilor Români noi, Ieromonahul Macarie Banu, staretul Schitului Oituz-Bacau, si Ieromonahul Atanasie Parfeni, am intrerupt pomenirea Dumneavoastra ca ierarh al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, la toate sfintele slujbe bisericesti si vom ramâne in aceasta decizie pâna in momentul in care va veti dezice public de abaterile de la Dreapta Credinta pe care vi le semnalam” se mentioneaza in debutul documentului publicat.

Petitia cuprinde o serie de justificari a acestei forme de protest, acestea având, dupa spusele autorilor, baze teologice, atât dogmatice cât si canonice.

Textul integral al acestei petitii poate fi citit aici.

„E important sa spui ce gândesti, dar la fel de important e si sa gândesti ceea ce spui”

Conducerea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului priveste acest incident cu ingrijorare si cu ingaduinta, in egala masura. „Din pacate, toate acestea reprezinta o incercare prin care trec monahii de la Schitul Oituz, fiind o perioada dificila pentru acestia. Atunci când un monah renunta la lume, printre obligatiile pe care si le ia asupra sa este si ascultarea liber asumata. Cu toate acestea, in ziua de azi suntem oameni influentati prin tot felul de mijloace, iar rezultatul se vede si in cazul de fata”, a declarat pr. Daniel Alexandru Zamfir, consilier eparhial si purtator de cuvânt pentru Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, raspunzând intrebarilor adresate de redactorii cotidianului Desteptarea. La nivelul eparhiei, parintele Macarie este vazut ca un calugar implicat in viata comunitatii sale, atât in plan duhovnicesc, cât si prin actiuni social-filantropice. Ca urmare, „atitudinea conducerii Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului este una de ingaduinta. Noi nu acuzam pe nimeni si privim totul din perspectiva dragostei intru Dumnezeu. De asemenea, e important sa spui ce gândesti, dar la fel de important e si sa gândesti ceea ce spui”, a concluzionat parintele Daniel Zamfir.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Vrednici sunt cei ce, in vremuri de apostazie, isi pastreaza credinta cea dreapta si au curajul sa strige impotriva celor care, fiind alesi sa conduca poporul spre lumina, il conduc spre intuneric, fara regrete. Rar intalnesti in vremurile noastre acte de curaj. Fiecare isi vede de interesul strict personal si uita ca Dumnezeu ne-a menit sa mergem spre el, nu spre vremelnicie.

  2. In vremurile acestea tulburi, in care informatiile pot aduce lumina, dar si manipula adevarul, sa ne amintim ca putem distinge un om care merge pe calea Domnului de unul care numai se preface a o urma prin faptele si gandurile pe care le raspandeste printre semenii sai. Sa analizam fara partinire, pe de o parte, ce invatatura propovaduieste si ce fapte savarseste parintele staret Macarie si, pe de alta parte, ce forme fara fond, ce straluciri desarte si spoieli teologice gasim la Ioachim Bacauanul. Deschideti-va ochii si mintea!

    P.S.
    Va este teama sa publicati mesajul acesta? Nu cred ca incalca standardele comunitatii.

  3. Preotia e o meserie(afacere mai bine spus),pe altar atat este preot in rest niste pomanagii,parca au avut formatori care i-au invatat numai sa ceara si sa fie slugariti ,Si aici ma refer la toate religiile,nici una nu face exceptie de la aceasta regula.

  4. Nu mai vorbiți Ierarhul Romanului și Bacăului,căutați sa vedeți rădăcinile Lui, trăirea pe care o are la Sfânta Liturghie. Cum sa vorbești cu ierarhul tău cu dumneavoastră, parinte Macarie? Ați uitat cele 3 voturi monahale? Fiți ascultători și supuși ca ierarhul este în lumina apostolilor.ÎPS Parinte Ioachim va sarutam dreapta cu supunere și smerenie

  5. Ascultarea de ierarh se face pina la erezie Cosmine. De ierarhul etetic cum sa mai faci ascultare ?!!!? Rolul ierarhului este indreptarea “turmei” catre dreapta credinta. Cind ierarhul e pe ciocanarie ce indrumare sa mai faca bietul de el ?!!!?

LĂSAȚI UN MESAJ