22 octombrie 2024
CulturăIoan Vodă Armeanul, comemorat în Bacău la 450 de ani de la...

Ioan Vodă Armeanul, comemorat în Bacău la 450 de ani de la sfârșitul domniei sale

Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) a organizat, joi, 28 iunie, o manifestare de comemorare a domnitorului moldovean Ioan Vodă Armeanul, cunoscut de cei mai mulți ca Ioan Vodă ce Viteaz, dar și ca Ioan Vodă cel Cumplit.

Domnitorul s-a născut la 1 ianuarie 1521, fiind fiul lui Ștefăniță Vodă cel Tânăr (Ștefan al IV-lea) și al unei armence (care provenea din familia armeană Serpega), fiica lui Basarab cel Tânăr Țepeluș, domn al Țării Românești între noiembrie 1477- septembrie 1481 și noiembrie 1481-martie 1482. A fost ucis de turci și tătari la Roșcani (acum în județul Galați), pe 14 iunie 1574, trădat de oamenii lui, dar considerat el însuși trădător. A fost decapitat și, legat de cămile, rupt în bucăți.



Manifestarea, deschisă de președintele Sucursalei UAR, Vasile Agop, a fost organizată sub forma simpozionului „Ioan Vodă Armeanul – 450 de ani de la sfârșitul domniei”, completat cu un program de evocare a figurii cunoscutului domnitor, dar și de un program artistic – totul moderat de actorul și regizorul Florin Kevorkian. Iar partenerii nominalizați ai acestui eveniment au fost Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Județeană „Cultul Eroilor” și ziarul „Deșteptarea”.

La eveniment au venit și consilierul județean Ilie Bîrzu, generalul (rtr) conf. univ. dr. Jenică Apostol, reprezentanții Filialei Județene Bacău „Cultul Eroilor”, împreună cu președintele Dănuț Voicu, și președinții comunităților italienilor, romilor din Asociația Partida Romilor și germanilor din Bacău. Dar în sală s-a aflat și Sorin Gădălean – președintele comunității armenilor din Baia Mare, inițiatorul manifestărilor de comemorare a domnitorului Ioan Vodă Armeanul.

Manifestarea a început cu o slujbă de pomenire ținută de părintele Petru Dinu și a continuat cu o alocuțiune a despre prezența și rolul lui Ioan Vodă Armeanul în istoria Moldovei susținută de dr. Alin-Sebastian Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, iar actorii Florin Kevorkian și Valentin Braniște au intervenit cu momente de poezie și virtuozitate teatrală, în care a fost omagiat și sentimentul de iubire, dar a fost înfierată și trădarea, de care și Ioan Vodă Armeanul a avut parte. Acestea au fost urmate și de un scurt recital de pian prezentat de Ozana Kalmuski-Zarea.

Pe subiectul reuniunii de la Sucursala Armenilor din Bacău s-a iscat și o veritabilă dezbatere de idei, în care au intervenit chiar unii dintre ascultători. Au fost reliefate trăsăturile personalității domnitorului moldovean, care a stat pe tron o perioadă scurtă, însă dinamică și plină de evenimente semnificative. În timpul domniei sale a dus o politică de întărire a autorității princiare, dar lovind în boierime, care l-a numit „Ioan Vodă cel Cumplit”. Aliat cu cazacii din Zaporojia, s-a aruncat într-un șir de lupte, care reprezintă momentele cele mai glorioase ale domniei sale.

În aceeași reuniune, cu o scurtă lectură a unui pasaj dintr-o lucrare a istoricului Vasile Jenică Apostol, a fost evocată figura generalului de origine armeană Iacob Zadik, un militar considerat erou și care a influențat în timp, prin acțiunile și personalitatea sa, istoria poporului român și a armatei sale și care a condus armata română pentru eliberarea Bucovinei.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img