Daca s-ar oferi un premiu pentru cel mai vizionat artist bacauan al momentului, acesta, probabil, ar reveni fotografului Ioan Viorel Cojan. Cei care-si poarta pasii prin centrul orasului ii pot vedea zilnic amprenta artistica in afisele care anunta spectacolele Teatrului „Bacovia” sau in materialele publicitare ce ne inconjoara existenta cotidiana.

Si, ca de-obicei, vizionarea este cu dublu sens, pentru ca si el, la rândul lui, priveste si inregistreaza viata urbei prin obiectivul aparatului de fotografiat. Atunci când ne ofera observatiile sale fotografice, prin intermediul expozitiilor la care participa, el o face intr-o maniera proprie, filtrând imaginea cu ajutorul sentimentelor traite si a anilor de experiente si experimente, in egala masura.

Un obisnuit al saloanelor internationale de fotografie, Viorel Cojan nu s-a oprit doar la acest gen artistic, abordând cu aceeasi tenacitate, de-a lungul anilor, filmul de arta sau documentar, grafica, afisul sau ilustratia de carte.

PUBLICITATE

„Toate proiectele pe care le-am derulat de-a lungul carierei mele artistice au ca numitor comun fotografia. Aceasta mi-a ocupat total viata artistica”, s-a destainuit Viorel Cojan. Din 2001, el s-a implicat intr-un alt gen de activitate, aceea de sprijinire a tinerilor fotografi, realizând expozitii de grup si promovând arta fotografica bacauana. La aceasta se adauga proiectele sale de romane fotografice prin care artistul impleteste imaginea cu naratiunea.

De altfel, Viorel Cojan este un impatimit al eseului fotografic – poezie in imagine – caruia ii subjuga toate celelalte genuri. „Imi doresc ca, mai departe, sa-mi duc la bun sfârsit proiectele, intregindu-ma ca performer al artelor vizuale”, a mai adaugat artistul-fotograf Ioan Viorel Cojan in pragul aniversarii celor 63 de ani de viata dedicata fotografiei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ