Recunosc deschis că sunt invidios pe unii dintre concitadinii mei. Nu pentru că ar locui la vilă sau măcar „la curte”, nu pentru că ar avea mașini „bengoase”, ci pentru că în cartierele lor au fost amplasate, de ceva timp, containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Puteți spune că la noi, la români, nu sistemul de containere poate rezolva colectarea selectivă a deșeurilor, pentru care ne obligă încă de la 1 iulie 2019 și legea, și Uniunea Europeană. Adică, spuneți, pe noi nu prea ne obligă bunul simț! Ei bine, vă contrazic: de câte ori trec pe lângă asemenea containere, puține câte sunt ele prin Bacău, nu am văzut măcar un capăt de hârtie, un PET, un gunoi cât de mic pe jos. Poate nu prea duc oamenii gunoiul acolo, dar iar nu cred. Pe strada Vasile Alecsandri, de exemplu, chiar în preajma școlilor de acolo, au tronat, ani buni, pe carosabil, vechi containere pentru gunoi. Vă imaginați ce plăcere era să treci pe lângă ele! Acum,tot acolo sunt cabine pentru deșeuri selective, plantate pe trotuar, dar nu-ți mai mută nasul din loc.

Nu știu dacă în asemenea containere oamenii chiar pun selectiv gunoiul. Știu numai că eu, în Bistrița Lac, cu ceva ani în urmă am „inaugurat” împreună cu reprezentanții Primăriei niște containere din plastic, mătăhăloase, pentru gunoi selectat din casă. Două mai există și astăzi și stau alături de alte patru pentru gunoi menajer. Mi se zburlește părul din nas de câte ori duc gunoiul acolo. Las la o parte că uneori stă gunoiul neridicat, dar să vedeți cum arată locul după ce trec pe la ghenă căutătorii prin gunoaie. Și trec zilnic.Totul se întâmplă în condițiile în care de la 1 iulie ar trebui să se aplice drastic noua lege a colectării selective a deșeurilor, în funcție de care și plătim salubritatea.

Înțelegeți de ce sunt eu invidios pe unii concitadini și chiar pe locuitorii altor orașe, în care aud că s-au luat deja măsuri ferme?