19 aprilie 2024
ActualitateInvestițiile în sistemul de apă-canalizare din Onești au intrat în linie dreaptă

Investițiile în sistemul de apă-canalizare din Onești au intrat în linie dreaptă

Compania RAJA Constanța, care a preluat în vara anului trecut administrarea serviciilor de apă și canalizare din Onești, a semnat, miercuri, 14 martie, cu firma Resourcing Enviromental Consulting, asociată cu societatea Fichtner Environment, contractul de consultanță aferent angajamentelor asumate. Semnăturile pe acest contract au fost puse de Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanța, și de reprezentanta consultanților, Anca Tofan.

La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, Ion Preda, directorul executiv al RAJA Constanța, consilieri locali și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din oraș.

Contractul de consultanță semnat miercuri este în valoare de circa un milion de euro. RAJA Constanța a investit deja 7,3 milioane de lei în Onești, dar programul total de investiții este de 44 de milioane de euro.



„Practic – a spus Felix Stroe – de astăzi încep toate proiectele pe care le avem în program. Am trecut peste etapele aferente începerii lor. Programul de consulatnță semnat va monitoriza întregul proiect. Vor fi licitații publice, iar noi vom face ce am promis”. Astfel, Oneștiul va avea timp de doi ani un șantier deschis pentru asemenea lucrări. Investitorul spune că vor fi folosite, însă, cele mai bune materiale și utilaje.

„Lucrăm în multe județe – a precizat Anca Tofan. Experiența ne permite să analizăm problemele, să găsim soluții bune. Proiectul RAJA este foarte ambițions. Oneștiul nu a dorit ADIB-ul, nu a beneficiat de investiții și se cunoaște. Infrastructura lasă de dorit. Nu serviciul costă, ci risipa. Dar noi ne propunem să realizăm totul cat mai repede.

Sunt termene foarte scurte, care chiar vor fi devansate. Facem apel la toți factorii să ne furnizeze date să putem evalua cât mai bine lucrurile, să terminăm rapid studiile. În cinci luni trebuie să facem studiul de fezabilitate. Termenul de predare a aplicației este de șase luni. Sunt multe instituiții implicate. Dar în paralel pregătim și aplicațiile de atribuire. Apoi se va da drumul la procedurile de licitații. Finanțarea va merge în paralel cu licitațiile, iar în 2019 vor apărea primii constructori”.

Primarul Nicolae Gnatiuc a recunoscut că acum sunt eforturi considerabile făcute de RAJA, cărora nu le făceau față multe firme de profil din Romania. „Am promis ca oneștenii să aibă apă 24 de ore pe zi și asta au – a mai spus primarul. Mai sunt reparații, pentru că sistemul e la pământ. Iar calitatea apei este în creștere zi de zi. RAJA vine cu garanția că ce a promis se concretizează. E cel mai serios operator de apă din țară, cu un proiect de perspectivă”.

Asupra elementelor investiției anunțate în Onești vom reveni cu amănunte.

„În decembrie 2016 a fost o criză majoră a apei în Onești. Am căutat o soluție. Oneștiul nu era membru al ADIB, nu era în lista de investiții prioritare. Era alt operator aici. Am discutat cu toate părțile. Era nevoie de decizii cu impact major în viitor. Mă bucur că echipa de acum de aici e una de bază. Dacă CRAB nu a găsit soluție, trebuia să găsim noi alternativă. Am găsit ceva ce este cel mai bine pentru comunitate. Timpul a demonstrat că soluția RAJA a fost cea mai bună. Doar Comăneștiul a rămas acum fără asociere la un soi de ADIB.”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri