26 mai 2024
ActualitateInvestiție de 3,38 milioane de lei din PNRR pentru protecția împotriva viiturilor...

Investiție de 3,38 milioane de lei din PNRR pentru protecția împotriva viiturilor în Măieruș

Ministrul Mediului și Apelor, Mircea Fechet, a inspectat astăzi stadiul investiției semnificative în corectarea torenților din bazinul hidrografic Măieruș, județul Bacău.

Proiectul, evaluat la 3,38 milioane de lei, dintre care 2,78 milioane de lei sunt finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează consolidarea a 910 metri de albie torențială.

Acesta va include construirea a 4 traverse, 3 praguri (cu înălțimi între 1 și 1,5 metri), precum și 7 baraje (cu înălțimi între 3 și 4 metri), având capacitatea de a reține un volum impresionant de 5597 metri cubi de apă.



Scopul investiției este de a proteja zone vitale, printre care captarea de apă a orașului Comănești, care adăpostește aproximativ 20.000 de locuitori, localitatea Ciobănuș și alte localități situare în avalul râului Trotuș, precum și drumul național 12A și calea ferată, alături de rețeaua de drumuri forestiere.

Ministrul Fechet a subliniat importanța acestor proiecte, afirmând că aceste amenajări hidrografice sunt cruciale pentru reducerea riscurilor generate de viituri. „Fenomenele extreme din ultimii ani au subliniat necesitatea unor astfel de investiții, menite să protejeze viața, bunurile oamenilor și mediul înconjurător. Beneficiile sunt evidente: stabilizarea versanților și a malurilor, atenuarea debitelor de viitură, reținerea și consolidarea aluviunilor și protejarea localităților din aval. Aceste lucrări sunt realizate cu atenție la impactul asupra mediului, inclusiv prin instalarea de scări pentru migrația peștilor, pentru a menține echilibrul ecosistemelor acvatice”, a declarat ministrul.

Această investiție face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat „Lucrări de corectare a torenților pentru reducerea riscurilor generate de viituri torențiale în bazinetele amplasate în fondul forestier național administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe raza județelor Bacău, Buzău, Suceava, Neamț, Hunedoara, Prahova, Vâlcea și Vrancea”.

Obiectivul principal al proiectului este reducerea riscului de inundații pentru a proteja persoanele, infrastructura și obiectivele socio-economice din zonele vulnerabile, alături de protejarea mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri