3 octombrie 2023

Între vechi și nou. Clădiri vechi

HomeActualitateÎntre vechi și nou. Clădiri vechi

Între vechi și nou. Clădiri vechi

Din păcate mai avem puține clădiri în Bacău, numite acum „de patrimonu. Multe au fost demolate în perioa 1965 -1980, în urma planurilor de sistematizare și modernizare a orașului. Cum în zona dinspre centru spre gară nu au mai ajuns buldozerele, au rămas multe vile intacte, inițial naționalizate.

Proprietarii de drept, mai bine spus moștenitorii acestora, după îndelungate procese prin instanțe, au reintrat în posesia lor, unele aflate în stare de degradare. Au investit bani și astăzi arată ca odinioară. Cele mai multe sunt situate pe fosta Stradă Armenească, acum Strada Ioniță Sandu Sturdza, și străduțele mici adiacente. Tot aici a existat și Biserica Armenească, construită pe vremea domnitorului Mihail Sturdza, care fiind afectată de cele două mari cutremure, din 40 și 77, a fost demolată în 1977. Pe fosta proprietate a acesteia s-a construit Casa Modei.Printre cele mai vechi se află și clădirea ridicată în 1912, unde era sediul fostei Școli Populare de Artă, acum locul unde își desfășoară activitatea Ansamblul „Busuiocul”.
Vile cochete, înconjurate de flori, unele adăpostind sedii de firme. Dacă nu ești îngăndurat când mergi spre Dircția Muncii, te poți bucura de aerul lor interbelic.

Alte titluri
Alte titluri

Trafic restricționat în zona Orizont. Primăria a uitat să anunțe din timp

Strada Pictor Andreescu din Bacău a fost închisă circulatiei...

Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, sub semn aniversar

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele...

„Serile pianistice” la Centrul de Cultură „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația...

Ultimele știri