Oneștenii au, din această vară, 11 zone în care pot accesa internetul cu ajutorul dispozitivelor mobile gratuit și în condiții de siguranță.

Accesul este posibil după finalizarea proiectului WiFi4EU, susținut cu finanțare europeană pentru achiziționarea și instalarea de echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum parcurile sau piețele publice.

Voucherul obținut, în valoare de 15.000 de euro (70.950 de lei), a finanțat costurile echipamentelor și instalațiilor, în timp ce primăria va plăti timp de trei ani doar pentru conectivitatea și întreținerea echipamentului.

Pentru accesul la internet în astfel de condiții – spune primarul Nicolae Gnatiuc – au fost alese zonele cu trafic crescut, iar echipamentele instalate în aceste puncte au arii de acoperire foarte mari. Punctele respective au fost stabilite de specialiști, în funcție de mai mulți factori și parametri tehnici.

Echipamentele sunt amplasate la interior numai la Primărie și la Spitalul municipal, iar cea mai mare suprafață acoperită (10.000 mp) este în Parcul „George Călinecu”, în Piața casei de Cultură, și în Parcul Libertății. În Piața agroalimentară este disponibilă o suoprafață de 7.000 mp, iar la Autogară una de 8.000 mp. Zone de 5.000 mp sunt în cartierul Mal și la blocurile ANL, dar și în exteriorul Spitalului municipal.

„Pe toată perioada proiectului – a precizat Nicolae Gnatiuc – mentenanța este asigurată de prestatorul de servicii, care este și furnizorul echipamentelor. După implementare, întreaga infrastructură informatică achiziționată prin proiectul «WiFi4EU Promovarea conectivității la internet în comunitățile locale», va fi administrată de instituția noastră.”

 PUBLICITATE