La sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, miercuri, 21 octombrie 2020, a avut loc o întâlnire între PS Iosif Păuleţ, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, şi Narcis Jitaru, subprefect al judeţului Bacău, alături fiind prezenţi şi pr. Egidiu Condac, vicar general, şi pr. Adrian Blăjuţă, director al Oficiului pentru Comunicaţii Sociale.

Judeţul Bacău este unul dintre judeţele cu cea mai mare comunitate de credincioşi romano-catolici din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, care se întinde pe opt judeţe din zona Moldovei. Credincioşii catolici din Judeţul Bacău au demonstrat de-a lungul timpului o trăire exemplară a credinţei şi o colaborare frumoasă cu Biserica Ortodoxă şi cu celelalte culte, dar şi cu instituţiile statului. Acestea au fost unele dintre concluziile trase în urma discuţiilor pe care păstorul Diecezei de Iaşi, PS Iosif Păuleţ, le-a avut cu dl. Narcis Jitaru, de puţin timp ales subprefect al judeţului Bacău.

Printre temele de discuţie au fost şi unele aspecte legate de activităţile sociale pe care le desfăşoară Episcopia de Iaşi pe întreg teritoriul diecezei, prin diferite fundaţii şi asociaţii, amintind în special asociaţiile pentru copii şi tineri. De altfel, dl. Narcis Jitaru este una dintre persoanele foarte implicate în viaţa Bisericii, fiind mai mulţi ani vicepreşedinte al Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi.

În continuare, Mons. Iosif Păuleţ i-a adus la cunoştinţă anumite proiecte deja realizate, precum şi altele în desfăşurare, manifestându-şi speranţa de a beneficia şi în continuare de susţinerea instituţiilor statului. Printre acestea, s-a discutat despre noul proiect media al Episcopiei de Iaşi – înfiinţarea unui radio cu specific religios-cultural, îndreptat în mod special spre credincioşii romano-catolici din Moldova, startul la acest proiect fiind dat în mod oficial în urmă cu câteva zile, la 19 octombrie.

S-a discutat despre posibilitatea susţinerii paşilor şi demersurile în vederea obţinerii unei licenţe radio pentru judeţul Bacău, judeţ în care sunt cei mai mulţi credincioşi din Dieceza de Iaşi. Această iniţiativă a fost mereu prezentă în Dieceza de Iaşi, deoarece credincioşii romano-catolici de aici au aşteptat demult lansarea unui astfel de radio, care, prin emisiuni bine pregătite şi momente de rugăciune, să le permită o trăire cât mai intensă a credinţei, mai ales în aceste timpuri dificile.

Noul subprefect a fost salutat şi de PS Petru Gherghel, episcop emerit, care a rememorat activităţile din perioada în care dl. Narcis a fost responsabil în Acţiunea Catolică, amintind bazele acestei asociaţii puse de regretatul pr. Cornel Cadar în Dieceza de Iaşi.

La final, dl. Narcis Jitaru a oferit PS Iosif un pachet cu produse bio din zona Văii Muntelui, realizate de o firmă a unei familii de catolici, iar PS Iosif dăruindu-i volumul celebrativ dedicat vizitei Papei Francisc la Iaşi, Cu Papa Francisc, pe cărarea spre fraţi: 72 de mărturii la un an de la prima vizită a unui papă la Iaşi.

Pr. Adrian BlăjuţăPUBLICITATE