Avocată

Curtea de Apel Bacau a respins recursul facut de Curtea de Conturi in procesul deschis de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) prin care a contestat raportul auditului financiar din februarie 2012. Curtea de Conturi a dispus atunci mai multe masuri, dupa ce a constatat ca au fost alocate nelegal sume de bani pentru plata cheltuielilor de personal – indemnizatii de conducere acordate personalului fara a fi indeplinite cerintele functiilor de conducere.

„Prin deciziile emise de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, au fost numiti in functia de director, in cadrul diferitelor unitati scolare din judet, mai multe cadre didactice, in baza imputernicirii speciale care inceteaza la organizarea concursului pentru ocuparea acestei functii, dar nu mai târziu de un an scolar.

Succesiv, acestia au fost numiti pe postul de director, fara a li se incheia contract de management si fara indeplinirea conditiilor legale impuse pentru ocuparea acestei functii, asa cum rezulta din fisa individuala a postului.

S-a constatat ca actele administrative emise de ISJ Bacau, care au stat la baza ocuparii acestor functii de catre cadrele didactice, nu pot substitui conditiile legale pentru ocuparea functiilor de conducere din invatamântul preuniversitar. Pentru aceste motive, plata indemnizatiilor de conducere nu intruneste conditiile de legalitate.

Un alt aspect evidentiat cu ocazia auditului a fost acela al stabilirii indemnizatiilor de conducere, in procente maxime, desi persoanele desemnate sa ocupe aceste functii nu indeplineau cerintele legale. Delegarea temporara a personalului didactic in functii de conducere, prin acte administrative ale ISJ Bacau, tinde sa substituie prevederile legale care precizeaza ca ocuparea se face prin concurs, detasarea/delegarea fiind o situatie exceptionala care in multe cazuri capata un caracter de continuitate (pâna la patru ani)”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

In actiunile in instanta, ISJ a sustinut ca detasarile pe functia de director a persoanelor care nu aveau cel putin gradul II s-a facut in mod exceptional pentru sapte cadre didactice, deoarece in unitatile scolare respective fie nu existau cadre care sa aiba macar gradul didactic II, fie nu au acceptat functia de conducere.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ