Politistii bacauani, alaturi de comisarii de la Garda Financiara si de vamesi, au organizat si in acest an mai multe actiuni pentru depistarea celor care fac evaziune fiscala. In prima parte a anului, oamenii legii au inregistrat trei dosare penale de evaziune pe zi.

„Constituind una dintre prioritatile nationale si judetene, o atentie deosebita s-a acordat activitatii de prevenire si combatere a fenomenului de evaziune fiscala fiind constatate, in cele sase luni la care facem referire, 180 de astfel de infractiuni”, a spus cms. sef Vasile Oprisan, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.

S-au constituit, astfel, 27 de echipe comune de interventie la nivel local care au actionat pentru depistarea celor care faceau evaziune cu tutun si forta de munca la negru, cu material lemnos, in domeniul turismului sau agroalimentar.

In urma acestor controale, s-au aplicat peste 440 de sanctiuni contraventionale, în valoare de peste 2,3 mil. lei, au fost indisponibilizate bunuri in valoare de circa 300.000 de lei. In aceeasi perioada au curs si sesizarile de la cei care au fost inselati de partenerii de afaceri sau pur si simplu au avut informatii ca unii agenti economici prefera sa faca afaceri ocolind legea. Astfel, in prima jumatate a anului, au fost sesizate 1.302 infractiuni economice, cu aproape 250 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Activitatile de combatere a fenomenului de evaziune fiscala s-au desfasurat în cadrul organizational stabilit de catre Grupul de lucru operational pentru combaterea evaziunii fiscale constituit la nivelul judetului Bacau, în baza Hotarârii CSAT din 2010. Numarul infractiunilor a crescut pentru ca si controalele au fost intensificate” – a declarat Cms. sef Vasile Oprisan – insp. sef IPJ Bacau.

Evaziune cu alambicul

Cel mai recent caz de evaziune fiscala, depistat de politistii de la Investigarea Fraudelor este cel al bacauanului care detinea o fabrica ilegala de alcool intr-o cladire inchiriata de la CFR. Departe de ochii curiosilor, Dan U. (65 de ani) facea alcool, il ambala in peturi de 5 litri si il distribuia barurilor din comune, fara marcaje si fara sa fie inregistrat.

La descindere, oamenii legii au gasit aproape 150 de litri de bautura spirtoasa si doua cazane mari care functionau pe baza de curent electric furat din reteaua CFR. Cazul nu este finalizat, dar pe numele acestuia s-a intocmit dosar penal pentru evaziune fiscala si producere de bauturi alcoolice in afara antrepozitului fiscal, iar politistii de la Transporturi Feroviare il cerceteaza pentru furt de curent electric si apa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ